NOS Sport

Caldas twijfelde niet over Kemperman en Verga: 'Niet genoeg onderscheiden'

Caldas twijfelde niet over Kemperman en Verga: 'Niet genoeg onderscheiden'

Geen Europees kampioenschap hockey voor Robbert Kemperman en Valentin Verga. Dat was onlangs de beslissing van bondscoach Max Caldas toen hij zijn selectie voor het EK in Antwerpen bekend moest maken.

"Zeven maanden buiten de selectie zijn, levert een groot gat in hun programma op", noemt Caldas als voornaamste reden voor het niet oproepen van de twee. "En we zijn vooral heel blij met hoe de jongens die wel in de Pro League hebben gespeeld zich hebben ontwikkeld."

Maleisische competitie

Kemperman (206 interlands) en Verga (187) kozen in januari en februari voor een uitstapje in de lucratieve Maleisische competitie. Zij misten daardoor het begin van de Hockey Pro League waarna Caldas besloot in het vervolg van die Pro League ook geen gebruik te maken van de twee.

"We hebben er in alle rust met hen over gesproken en respecteren de beslissing van Robbert en Valentin", vertelde Caldas toen. "Maar uiteindelijk vinden we het als staf belangrijk dit nieuwe traject, en de eerste stappen richting Tokio 2020, in te gaan met jongens die het commitment kunnen geven dat wij vragen."

Ook geen EK

Nu laat hij het duo dus ook thuis voor het EK. Op de vraag of hij twijfelde om de twee na de Pro League alsnog mee te nemen naar het EK volgt van Caldas een zeer duidelijk en stellig "Nee".

Wat ze op clubniveau hebben laten zien was niet wat we hadden gewild.

Max Caldas

Ook vindt hij dat de twee zich in de periode na de Pro League en de Maleisische competitie niet genoeg hebben kunnen onderscheiden in de Nederlandse competitie. "Wat ze op clubniveau hebben laten zien was niet wat we hadden gewild. Ze moeten bij hun club impact hebben in alle wedstrijden. Met zoveel caps verlang je naar meer dan gemiddeld."

Verga werd met Amsterdam uitgeschakeld in de halve finales van de play-offs door de latere kampioen Bloemendaal. Kemperman miste de beslissende fase van de competitie door een hamstringblessure.

Het zal dan ook even wennen zijn wanneer het EK zonder de twee over tien dagen begint in Antwerpen. Kemperman speelde sinds zijn debuut in Oranje in 2008 op alle EK's, WK's en Olympische Spelen. Dat zijn 10 toernooien in totaal. Verga deed vanaf 2010 bij alle grote toernooien mee met Oranje (9 op rij).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl