AFP

Controversiële uitspraken van Schalke 04-baas Clemens Tönnies over Afrikanen houden de gemoederen in Duitsland al dagen bezig. Tönnies, die ook actief is in het bedrijfsleven, was vorige week gastspreker op een bijeenkomst met ondernemers.

Hij zei daar dat het beter zou zijn om "twintig energiecentrales te bouwen in Afrika in plaats van het verhogen van klimaatbelastingen". Vervolgens zei hij dat "Afrikanen dan kunnen stoppen met het omhakken van bomen en kinderen te maken in het donker".

Veel fans en andere Duitsers reageren verbaasd en boos op de uitspraken. Vanwege het incident legde Tönnies, de voorzitter van de raad van commissarissen van de Duitse voetbalclub, gisteravond zijn functie voor drie maanden neer.

Eerder op de avond sprak de ereraad van de in Gelsenkirchen gevestigde cultclub over het incident. Volgens de raad is er geen sprake van racisme, maar heeft Tönnies wel de anti-discriminatieregels van de club overtreden. Maar veel Schalkers gaat dat niet ver genoeg.

'Verrast, geschokt en geraakt'

Gerald Asamoah, de in Ghana geboren oud-speler en huidige jeugdcoach van Schalke, zegt sprakeloos te zijn. "Tönnies' opmerking heeft me verrast, geschokt en geraakt", schrijft hij op Instagram. "Hij beledigt mij en alle andere betrokkenen." Ook noemt Asamoah het triest dat in 2019 nog discussies over dit soort uitspraken gevoerd moeten worden.

Ook veel fans reageren verbijsterd. Ze vinden dat hun club de uitspraken als racistisch had moeten bestempelen en wijzen erop dat alle inspanningen om racisme in het voetbal tegen te gaan, zo teniet worden gedaan. "Onze geloofwaardigheid is naar de haaien", twittert bijvoorbeeld een fan.

De Schalke-ploeg in 2015, met in het midden Klaas-Jan Huntelaar: "Toon racisme de rode kaart" AFP

Tönnies heeft overigens publiekelijk zijn excuses aangeboden. In een verklaring van de club staat dat de RvC-voorzitter "nogmaals zijn spijt betuigt en deze tijdelijke schorsing dan ook accepteert".

Bond kijkt mee

Ook de Duitse Voetbalbond (DFB) zal zich uitlaten over de opmerking van Tönnies, die naast zijn werk bij de club ook eigenaar is van een groot vleesverwerkingsbedrijf. Op 15 augustus zal de ethiekcommissie samenkomen om de zaak te bespreken, meldt het weekblad Der Spiegel. De bond kan formeel geen sancties opleggen, maar alleen een onderzoek instellen.

De voorzitter van de sportcommissie van het Duitse parlement, Dagmar Freitag, heeft ook haar kritiek geuit over de uitspraken. "Als een heel continent en de bijbehorende bevolking over één kam wordt geschoren, dan is er wat mij betreft sprake van racisme en niet 'alleen' discriminatie", aldus de politica. "Zulke uitspraken hebben een verwoestende impact op de samenleving, vooral in deze tijden."

STER reclame