Overvallers stelen goud van muntenfabrikant Mexicaanse overheid

tijd van publicatie

Gewapende overvallers hebben in Mexico-Stad gouden munten ter waarde van omgerekend ruim 2,2 miljoen euro gestolen. Het goud lag opgeslagen bij de muntenfabrikant van de Mexicaanse overheid.

Volgens persbureau Reuters vielen twee overvallers dinsdag La Casa de Moneda de México binnen, overmeesterden een bewaker en stalen zijn vuurwapen. Mexicaanse media stellen dat er in totaal vijf overvallers waren: twee mannen en drie vrouwen. Er zou ook op de bewaker zijn geschoten.

Een van de overvallers ging vervolgens naar de kluis, die niet op slot zat, en vulde zijn rugtas met 1567 gouden munten. Tien minuten na binnenkomst stonden de overvallers alweer buiten. Ze gingen er in een auto vandoor.

Deze bankmedewerker vertelt over de nasleep van de overval:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Bankmedewerker: 'Pas rond lunchtijd zagen we wat er allemaal was gebeurd'

Het Openbaar Ministerie start een onderzoek naar de bewaker en twee werknemers omdat het beveiligingsprotocol niet is nageleefd. De zaak wordt in Mexico, onder meer vanwege het doelwit en de werkwijze, vergeleken met de Netflix-serie La Casa de Papel.

Centenarios

Volgens de Mexicaanse bank Banorte gaat het om centenarios, munten die voor het eerst werden geslagen in 1921 voor de honderdjarige herdenking van de bevrijding van de Spanjaarden.

Op de munt staat een waarde van 50 Mexicaanse peso's, maar de marktwaarde is ongeveer 31.500 peso's, omgerekend ruim 1400 euro. Daarmee komt de totale waarde van de geroofde munten op ruim 2,2 miljoen euro.

STER reclame