Toni Morrison in 2012 AFP

De Amerikaanse schrijfster Toni Morrison is op 88-jarige leeftijd overleden. Ze schreef verschillende, inmiddels klassieke boeken. Tot de bekendste behoren The Bluest Eye (1970), Song of Solomon (1977) en Beloved (1987), voor dat laatste boek kreeg ze de Pulitzerprijs, de belangrijkste Amerikaanse literatuurprijs.

Morrison kreeg in 1993 als eerste zwarte vrouw de Nobelprijs voor de Literatuur. Het Nobelcomité schreef dat haar boeken worden gekenmerkt door "visionaire kracht die een essentieel aspect van de Amerikaanse realiteit tot leven brengt".

De boeken van Morrison draaien meestal om de levens van zwarte vrouwen in Amerika. Het boek Beloved (Beminde) gaat over een tot slaaf gemaakte vrouw die haar baby doodt om haar niet bloot te stellen aan slavernij.

De schrijfster wordt niet alleen geroemd om haar onderwerpkeuze, maar ook om haar verhaaltechniek. Die verloopt vaak niet chronologisch, waardoor een onderwerp van verschillende kanten wordt belicht.

Magische woorden

Morrison wordt door velen geprezen om haar moedige bijdrage aan de emancipatie van de zwarte gemeenschap in Amerika. Oud-president Barack Obama is een van hen. Op Twitter noemt hij haar geschriften "een prachtige en betekenisvolle uitdaging voor ons bewustzijn en morele voorstellingsvermogen".

Obama beloonde Morrison in 2012 met de hoogste Amerikaanse onderscheiding voor burgers: de Medal of Freedom. Verwijzend naar haar leven als alleenstaande moeder, die boeken schreef in de avonduren, "terwijl haar zoons aan haar haren en oorbellen trokken", zei Obama toen: "omstandigheden waren niet perfect, maar haar woorden waren magisch".

"Je hebt zwarte meisjes als ik geleerd niet bang te zijn, en dat je faalt als je je ziel verkoopt voor succes", twittert Nikole Hannah-Jones, verslaggever met de portefeuille rassenongelijkheid voor The New York Times. "Ik kan alleen maar mijn dank uitspreken"

In een andere tweet weidt ze uit over de inspiratie die Morrison voor haar was.

Filmmaker Barry Jenkins, bekend van Moonlight, schrijft dat hij altijd had gedacht dat Morrison voor eeuwig zou leven. "En op zo veel manieren, in zo veel harten en geesten, zal ze voortleven."

STER reclame