Dua Lipa trad op tijdens de ceremonie van de Brit Awards 2019 AFP
NOS Nieuws Buitenland

Dua Lipa zet 'haar' Kosovo op de kaart met muziekfestival

Fiona is 15 jaar oud, samen met een vriendin staat ze tussen dranghekken in de rij om het festivalterrein op te komen. Voor het eerst in haar leven gaat ze internationale popsterren zien optreden. "Dit zijn de beste drie dagen van mijn leven," zegt ze.

Fiona woont in Pristina, de hoofdstad van Kosovo. Haar grootste idool, Miley Cyrus, staat geprogrammeerd op Sunny Hill festival. Een unicum voor het kleine Balkanland, omdat er vrijwel geen grote artiesten komen optreden.

Het is een droom die uitkomt voor Fiona. "Ik wist niet wat ik hoorde toen ik op Instagram zag dat Miley zou komen." Met haar roze festivalbandje om haar pols gaat ze snel naar binnen om een plekje voor het podium te bemachtigen.

'Het was mijn grote droom'

De Kosovaarse jeugd heeft dit festival te danken aan een andere wereldster: de Brits-Kosovaarse popzangeres Dua Lipa, die haar roots niet is vergeten.

Correspondent Mitra Nazar bezocht het festival en sprak met Dua Lipa over haar jeugd in Kosovo:

'Dat ze op deze manier iets terug doet is prachtig'

"Toen ik opgroeide in Kosovo waren er maar weinig artiesten die hier kwamen optreden, en het enige wat ik wilde was naar concerten gaan," zegt Lipa in een interview met de NOS. "Dat ik die ervaring nu hiernaartoe kan brengen was mijn grote droom die uitkomt. Ik ben blij en dankbaar dat ik dit kan doen voor mijn land."

Grote frustratie

Lipa lanceerde het muziekfestival vorig jaar. Toen was ze zelf de headline-artiest. Nu nodigde ze bevriende sterren uit. Naast Miley Cyrus, haalde ze dj Calvin Harris en rapper Gashi naar Kosovo.

Kosovo is één van de armste landen in Europa. De hoge werkloosheid heeft veel mensen ertoe gedreven te emigreren naar andere landen, vooral de jeugd ziet er weinig toekomst. Kosovo is daarnaast één van de laatste Europese landen waar visumvrij-reizen in de Schengenzone nog niet is ingevoerd. Dat is een grote frustratie in het land, waar mensen zich geïsoleerd en buitengesloten voelen.

Taxichauffeurs

Dua Lipa is geboren in Londen, waar haar ouders begin jaren 90 naartoe verhuisden. Toen ze 11 was verhuisde het gezin terug naar Kosovo. Lipa's Sunny Hill Festival is vernoemd naar de wijk Sunny Hill in Pristina. Het is de plek waar Dua Lipa haar tienerjaren doorbracht, voordat ze terug naar London ging en haar muziekcarrière begon.

In korte tijd groeide Lipa uit tot een ster met fans over de hele wereld. Maar haar grootste fans van het eerste uur zitten in Kosovo. Cafés en restaurants draaien haar muziek en taxichauffeurs zetten de radio harder als haar hits op de radio voorbij komen.

'Op de kaart'

"Niks promoot een land beter dan iemand als Dua Lipa," zei de burgemeester van Pristina bij de opening van het festival. "Toen Miley Cyrus aankondigde dat ze naar Kosovo zou komen, vroegen fans op Instagram zich af: 'waar is deze plek?' Met dit festival zet Dua ons op de kaart. "

"Dua Lipa is een rolmodel voor ons," zegt Benjamin Eder (28), die met vrienden op het festival is. Hij komt uit Kosovo, maar woont nu in Oostenrijk. In de zomer komt hij altijd terug om familie te bezoeken, en nu ook om naar het festival te gaan. Hij vindt het belangrijk dat Kosovo eens op een positieve manier bekendheid krijgt. "Veel mensen denken dat het hier nog steeds gevaarlijk is, maar zoals je ziet is er geen oorlog meer, geen wapens, alleen maar liefde."

We hebben gewoon veel talent hier.

Benjamin Eder

Dua Lipa is niet de enige popster met Kosovaarse wortels. Zangeressen Rita Ora, Bebe Rexha en Ava Max zijn andere grote namen. Dat Kosovo zo veel bekende muzieksterren voortbrengt, is volgens Benjamin geen toeval. "Dit land is maar klein en vier van onze artiesten staan in de hitlijsten. We hebben gewoon veel talent hier," zegt hij. "De meesten zijn vrouwen, daar ben ik erg trots op."

Kosovaren kunnen niet gratis naar het festival. De festivalorganisatie zegt dat de ticketprijs wel bewust laag wordt gehouden. Een kaartje voor drie dagen kost rond de vijftig euro. Toch zijn er klachten over de toegangsprijs, die gezien het gemiddelde maandsalaris van 400 euro, voor veel mensen nog te hoog is.

Bevoorrecht

De opbrengst uit de kaartverkoop gaat naar een stichting die Lipa eerder al oprichtte. Daarmee steunt ze lokale NGO's. Volgend jaar begint ze een muziekschool, de Sunny Hill Academy, waar jongeren hun talenten kunnen ontwikkelen.

Lipa's vader, Dukagjin Lipa, is de drijvende kracht achter het festival en de stichting. Hij is trots dat zijn dochter haar thuisland niet is vergeten. "Een wereldwijde ster zijn vergt veel hard werken, maar tegelijkertijd ben je bevoorrecht. En dat moet je kunnen delen." Met die gedachte bracht hij zijn dochter groot, zegt hij. "Als je in de positie bent te helpen, moet je dat doen."

STER reclame