Tunesische militairen inspecteren een gevechtsvliegtuig van generaal Haftar; het toestel moest een noodlanding maken in Tunesië AFP

Bij een luchtaanval op Murzuk, een stad gelegen in het zuidwesten van Libië, zijn zeker 40 doden gevallen. Dat melden persbureau AFP en de Britse omroep BBC op basis van Libische overheidsbronnen.

Volgens AFP vielen de bommen op een gemeentegebouw in Murzuk, waarin op dat moment 200 mensen waren voor een bijeenkomst. Eerder schreef de BBC op basis van lokale media dat de slachtoffers vielen op een bruiloft, maar dat bericht nuanceerde de Britse omroep later.

De bommen zouden zijn afgeworpen door troepen van generaal Haftar. Nieuwskanalen die gelieerd zijn aan Haftar bevestigen dat Murzuk is gebombardeerd, maar dat burgers daarbij niet het doelwit waren.

Strijd om de macht

Na de val van dictator Kadhafi in 2011 is in Libië een strijd om de macht ontbrand, die nog steeds niet is uitgewoed. Zo keerde de 75-jarige Haftar terug naar Libië na de dood van Kadhafi, met als doel de macht over te nemen van de door de VN erkende regering.

Inmiddels heeft de krijgsheer bijna twee derde van het land in handen. In april startte Haftar een offensief om ook hoofdstad Tripoli in te nemen. Bij die gevechten zijn volgens Wereldgezondheidsorganisatie WHO sindsdien zeker 1000 mensen om het leven zijn gekomen.

Haftar wordt gesteund door Egypte, Rusland en de Verenigde Arabische Emiraten. Die zien in hem een buffer tegen extremistische groepen.

Tegenstanders beschouwen Haftar juist als de nieuwe Kadhafi.

STER reclame