AFP
NOS NieuwsAangepast

Forum 8chan korte tijd offline na aanslag El Paso

Het online forum 8chan is vandaag kort offline gegaan. De dader van de racistische aanslag in El Paso plaatste daar zijn manifest voordat hij het vuur opende. Bij de aanslag kwamen twintig mensen om.

De website staat bekend als een broedplaats van haat en extremisme, waar amper wordt gemodereerd. Eerder plaatsten de daders van de aanslagen op een moskee in Christchurch (51 doden) in Nieuw-Zeeland en een synagoge in San Diego (1 dode) in de Verenigde Staten ook hun manifest op het forum.

Op het beruchte politieke subforum /pol/ van 8chan worden aan de lopende band extreemrechtse, haatzaaiende, racistische en seksistische boodschappen gedeeld. De gebruikers van de site jutten elkaar op om aanslagen te plegen en de "highscore" te verbreken, het dodental bij een aanslag.

Het Amerikaanse bedrijf Cloudflare, dat de website beveiligde tegen cyberaanvallen, beëindigde de samenwerking met 8chan, waarna de site uit de lucht ging. Inmiddels is de website weer online. De eigenaar zoekt naar een nieuw bedrijf dat de website wil beveiligen. "Verwacht wat uitvaltijd in de komende 24 tot 48 uur terwijl we een oplossing zoeken", staat in een tweet.

Volgens Cloudflare zelf zou het waarschijnlijk niet lang duren voor de website weer online komt. Eerder beëindigde het bedrijf ook de samenwerking met neonaziwebsite The Daily Stormer, maar kort daarna kwam de site weer online door gebruik te maken van een concurrent.

Nieuwsuur-verslaggever Rudy Bouma keek eerder dit jaar mee op /pol/, in de video zie je wat hij tegenkwam:

8chan: hét forum voor extreem-rechts

"De verdachte terroristische schutter van El Paso lijkt te zijn geïnspireerd door de website 8chan", zegt Cloudflare in een blog. Het bedrijf voelt zich verantwoordelijk om de website niet meer te beveiligen, maar zegt dat daar technisch gezien geen juridische noodzaak voor is. Het bedrijf roept overheden op om samen in overleg te gaan over wettelijke maatregelen tegen haatzaaiende websites.

Ook de oprichter van 8chan wil de site uit de lucht hebben. Hij richtte 8chan op als platform voor radicale vrijheid van meningsuiting. Inmiddels is iemand anders de eigenaar van de site, Brennan verkocht het forum in 2015 aan een andere Amerikaan, Jim Watkins.

"Het brengt de wereld niets goeds", zegt Frederick Brennan, tegen The New York Times. "Het brengt alleen maar negativiteit voor iedereen. Zelfs voor de gebruikers, al hebben ze dat niet door."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl