NOS Nieuws

Dick en Wanda bezoeken dit jaar 75 campings: 'We letten op alles'

Het zijn drukke weken voor Dick en Wanda Jansen. Ze komen net terug van een rondreis door Oost-Europa, en zitten dit weekend alweer op de camping in Lemele, in Overijssel. Dick en Wanda zijn echte campingexperts: de afgelopen maanden bezochten ze maar liefst 75 accommodaties.

Dat het stel streng is en alles onder loep neemt, zie je in deze video:

Campingexperts Dick en Wanda: het is ruiken, horen en voelen op een camping

Samen met 28 andere stellen inspecteren de twee namelijk campings voor de ANWB. Op basis van hun ervaringen krijgen de campings een aantal sterren uitgedeeld van 1 tot 5. "We kamperen al 31 jaar, dus dan is dit hartstikke leuk om te doen".

De inspecties gebeuren door heel Europa:

In deze landen inspecteren de koppels dit jaar campings

Het stel begon een jaar geleden met het inspecteren van campings. Voormalig militair Dick was toen net gestopt met werken en wilde zijn tijd toch nuttig besteden. "Toen zagen we de vacature voor koppels die campings willen inspecteren. Daar hebben we op gesolliciteerd, en we zijn het geworden."

Sindsdien zijn de maanden juni tot en met augustus goed gevuld. "Ze willen per se dat je in het hoogseizoen komt, want de meeste gasten komen ook in die periode", zegt Wanda.

Het stel bezoekt in de zomerperiode soms wel drie campings per dag. "We lopen dan met een iPad over het terrein en beantwoorden 400 vragen. Onze antwoorden worden opgeslagen in een rekenmodule. De uitkomst kennen wij niet", vertelt Dick.

Dick en Wanda Jansen tijdens een camping-inspectie

Voor de campings is het altijd een verrassing als er inspecteurs komen kijken, vertelt Wanda. "We gaan niet zonder toestemming het terrein op. We maken ons altijd eerst bekend." Vaak worden ze dan met open armen ontvangen, vult Dick aan: "De eigenaars willen graag opgenomen worden in die gids."

Volgens Wanda is het sanitair het belangrijkste in de beoordeling. Dat kan soms best gedateerd zijn, vertelt ze. "We zijn op een camping geweest waar het sanitair er al dertig jaar lag, maar zonder krasje. Het was prima en brandschoon. Zo kan het ook."

"Toch schrik ik ook wel eens bij het binnengaan van het toiletgebouw", zegt Dick. "De stront lag voor het grijpen, overal lagen wc-papiertjes op de grond en de doorspoelknop was afgebroken." Het stel gaat dan altijd in gesprek met de eigenaar: "Je moet het bespreekbaar maken; hier schrokken ze zelf ook van."

Volgende vakantie met vliegtuig

Dick en Wanda Jansen geven de campingeigenaren ook advies, zoals bij de speeltuin. "Stel, een camping heeft vijf speeltoestellen. Dan is dat volgens de ANWB geen speeltuin. Dan geven wij de tip een extra toestel aan te leggen, want dan telt het in de beoordeling wel als speeltuin en komt er mogelijk weer een ster of halve ster bij", vertelt Dick.

Bij de vraag hoe ze zelf op vakantie gaan, moeten ze lachen: "Zes maanden per jaar leven we in onze camper. Hartstikke leuk, maar we hebben nu wel gezegd dat de volgende vakantie een vliegreis gaat worden, naar Japan bijvoorbeeld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl