Een boot van de Revolutionaire Garde patrouilleert bij een Britse tanker die vorige maand in beslag werd genomen AFP

De buitenlandse olietanker die de Iraanse Revolutionaire Garde in de Perzische Golf in beslag heeft genomen, komt uit Irak, meldt het Iraanse staatspersbureau IRNA. Het schip is afgelopen woensdag in beslag genomen, maar dat werd pas vandaag bekendgemaakt.

Irak zegt geen connectie te hebben met het opgebrachte schip.

De olietanker smokkelde brandstof naar sommige Arabische staten, zei een commandant van de Revolutionaire Garde op de Iraanse staatstelevisie. Het schip werd in de buurt van het eiland Farsi, waar een basis van de Iraanse marine is gevestigd, geënterd. Dat eilandje ligt tussen Saudi-Arabië en Iran, ten noorden van de Straat van Hormuz.

De tanker zou 700.000 liter brandstof aan boord hebben en zeven bemanningsleden. Zij zijn allemaal aangehouden, zegt de commandant op de staatszender. De bemanningsleden hebben volgens hem verschillende nationaliteiten.

Eerdere inbeslagnames

Iran nam in juli een Britse olietanker in beslag, die onderweg was naar Saudi-Arabië. Een week eerder hadden Iraanse boten het gemunt op een andere Britse olietanker. Een Brits marineschip wist volgens de Britse regering de Iraanse boten te verjagen, zonder dat er geweld werd gebruikt.

Vermoedelijk was die actie een reactie op het aan de ketting leggen van de Grace 1 in de Britse kroonkolonie Gibraltar. Dat schip vaart onder de vlag van Panama, maar wordt door Iran gezien als Iraanse tanker. Aan boord van de Grace 1 waren ruim 2 miljoen vaten ruwe olie aan boord, het nu in beslag genomen schip heeft maar ruim 4000 vaten.

Wat maakt de Straat van Hormuz en de omgeving zo belangrijk? We leggen je het hieronder uit:

De Straat van Hormuz: toneel van de strijd tussen Amerika en Iran

STER reclame