ANP | NOS

Goedemorgen! Max Verstappen begint aan zijn eerste poleposition uit zijn carrière. In de eredivisie zijn er vier duels en de Fransman Franky Zapata probeert met z'n flyboard voor de tweede maal het Kanaal over te steken.

De vannacht ontstane mistbanken en nevel klaart snel op. Er is geregeld zon, maar er drijf ook hoge en middelhoge bewolking over. Landinwaarts wordt het 25 graden, aan zee en in het noorden maximaal 22 graden.

Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Max Verstappen begint vanaf poleposition aan de grand prix van Hongarije. Het is de eerste pole uit zijn carrière. De race start om 15.10 uur en is te volgen in een liveblog op NOS.nl en in de app.
  • In de Eredivisie zijn er vier duels: Heracles speelt thuis tegen Heerenveen, Sparta uit tegen Feyenoord, Utrecht gaat op bezoek bij ADO en de laatste wedstrijd is AZ-Fortuna. Ook die wedstrijden zijn te volgen in een liveblog.
  • En de Fransman Franky Zapata probeert met zijn flyboard voor de tweede keer het Kanaal over te steken. Vorige week mislukte de poging van de uitvinder en kwam hij in het water terecht.

Vorige week waren we nog bij een testvlucht van Zapata, dat zag er zo uit:

'Een eigen vliegmachine bouwen is iets waar je alleen maar van kan dromen'

Wat heb je gemist?

Bij een aanslag in El Paso in de Amerikaanse staat Texas zijn 20 mensen om het leven gekomen. Zeker 26 mensen raakten gewond, onder wie twee kinderen van 2 en 9 jaar.

Een schutter opende rond 10.30 uur lokale tijd het vuur op de parkeerplaats van een Walmart-filiaal, waarna hij het gebouw binnenliep. Volgens de politie gaat het om een witte man van 21 uit de plaats Allen in Texas, zo'n 1000 kilometer ten oosten van El Paso.

Amerikaanse media melden dat de man een manifest online heeft gezet waarin hij sympathie uit voor de schutter van de aanslag op twee moskeeën in Christchurch in maart. De autoriteiten onderzoeken of dat document inderdaad van de schutter is.

Ander nieuws uit de nacht

  • De politie in Hongkong heeft ruim twintig mensen opgepakt voor het gebruik van geweld tijdens een demonstratie. Opnieuw gingen tienduizenden mensen de straat op om te protesteren tegen regeringsleider Carrie Lam.
  • Tienduizenden Hindu-pelgrims, toeristen en arbeiders proberen zo snel mogelijk weg te komen uit de betwiste grensregio Kashmir van India en Pakistan. De Indiase autoriteiten waarschuwen voor een aanval van militanten op een groot Hindu-feest, dat tot half augustus duurt.
  • De Amerikaanse documentairemaker D.A. Pennebaker is op 94-jarige leeftijd overleden. Hij was betrokken bij de documentaire Primary over de verkiezingscampagne van John F. Kennedy. Voor The War Room, over de campagne van Bill Clinton in 1992, werd hij genomineerd voor een Oscar.

En dan nog even dit:

Het is je waarschijnlijk niet ontgaan: gisteren was de jaarlijkse Canal Parade in Amsterdam. Vertegenwoordigers van uiteenlopende organisaties voeren op 80 boten om hun boodschap over liefde, gelijkheid en vrijheid te verspreiden. Bekijk hieronder een overzicht van het bonte gezelschap:

Volle kades en bontgekleurde boten: dit is de Canal Parade 2019

Fijne dag!

STER reclame