Meer radioactiviteit in zeewater Japan

Aangepast op

De hoeveelheid radioactieve stoffen in het zeewater ter hoogte van de Japanse kerncentrale Fukushima is verder opgelopen. Het Atoomagentschap van Japan zegt dat dat kan betekenen dat er sprake is van een lek.

Gisteren zeiden de autoriteiten dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid omdat mensen geen zeewater drinken. Vis wordt bovendien streng gecontroleerd op radioactiviteit.

Het Japanse Atoomagentschap zei ook dat de regering moet overwegen om de evacuatiezone te vergroten. Ook het Internationaal Atoomagentschap geeft dat advies. Tot nu toe zijn mensen binnen een straal van 20 kilometer van de centrale geƫvacueerd.

Lijken besmet

Binnen die straal liggen zeker 1000 lichamen van slachtoffers van de aardbeving en de tsunami.

Ze zijn blootgesteld aan grote doses straling en vormen daardoor een gevaar voor hulpdiensten, artsen en familieleden die ze moeten identificeren. Ook als ze worden begraven of gecremeerd, kan de radioactiviteit nog gevaar opleveren.

De autoriteiten overleggen nu wat de beste manier is om de lichamen te identificeren. Een mogelijkheid is om speciale teams het gebied in te sturen, om dna-monsters van de slachtoffers te nemen.