Nicolette Branderhorst en Aaldrik Pot Aaldrik Pot

Boswachter weer thuis na 122 dagen op Rottumerplaat: 'Je bent er te gast bij vogels'

tijd van publicatie

"Dag 122. Dag Rottumerplaat ... #einde", schreef Aaldrik Pot gisteren op Twitter. Het was het laatste berichtje dat de boswachter plaatste over zijn avontuur op het Waddeneiland. Samen met zijn vrouw Nicolette bracht hij vier maanden door op het normaal voor mensen ontoegankelijke eiland.

Vanaf een terras in Drenthe, iets wat hij wel een beetje gemist heeft, vertelt hij over de bijzondere baan. "We wilden heel graag ervaren hoe het zou zijn om op zo'n afgelegen plek te wonen en de natuur te kunnen bestuderen. Gelukkig werkten onze werkgevers mee en kregen we onbetaald verlof."

Ieder jaar zitten er gedurende vier maanden tijdens het broedseizoen vogelwachters op Rottumerplaat. Vaak gaat het dan om meerdere stellen die er ieder een tijdje zitten. Bij Aaldrik Pot en zijn vrouw ging het anders: ze brachten er alle 122 dagen door met z'n tweeën. Contact met de buitenwereld was er overigens wel: eten en drinken werd iedere twee weken gebracht per schip.

Saai was het zeker niet, zegt Pot. "We hadden drie taken: in kaart brengen van de flora en fauna, het bewaken van het eiland en het opruimen van vuil."

Het landschap zien veranderen, vond Pot een van de meest bijzondere dingen van het eilandleven. "Je komt er in maart en dan groeit er nog weinig. Je ziet dat in de loop van vier maanden totaal veranderen. Toen we weggingen stonden de kwelders vol lamsoor, het is nu een prachtige paarse deken."

Hij bedenkt zich: "Of nee, misschien was het mooiste wel de tienduizenden vogels waar je tussen zit."

Je hebt een gevoel van rijkdom als je op het eiland bent, vertelt hij. "Heel anders dan hier in Drenthe waar ik woon: we hebben hier ook mooie natuur maar nemen zoveel ruimte in dat je je invloed op de natuur eigenlijk niet meer door hebt. Je merkt dat het eiland van de vogels is, en dat je er te gast bent."

Tropische hitte en hoosbuien heeft het koppel moeten doorstaan in het vogelwachtershuisje. "Het weer was echt fascinerend. Je ziet een onweersbui uren van te voren aankomen. Eerst is dat nog heel mooi en kan je goede foto's maken, maar als het dan losbarst voel je je heel klein."

Nu Pot en zijn vrouw weer op het vasteland zijn gaan ze weer verder met hun normale werk bij Staatsbosbeheer en een buitensportwinkel. "Nicolette wil ook haar moestuin onder handen nemen en we schrijven samen een boek over onze tijd op Rottumerplaat."

De belevenissen waren te volgen via de Twitterpagina van Aaldrik Pot en een boswachtersblog van Staatsbosbeheer, hun avonturen teruglezen kan daar ook.

STER Reclame