Pete Hoekstra op Memorial Day op het Amerikaans kerkhof Margraten
NOS Nieuws

'Ambassadeur Hoekstra in de race voor topfunctie inlichtingendiensten'

De Amerikaanse ambassadeur in Nederland Pete Hoekstra is in de race voor een hoge functie bij de inlichtingendienst, melden The New York Times en The Wall Street Journal.

Hoekstra zou een goede kans maken op de baan van veiligheidschef, de overkoepelende baas van de zeventien veiligheidsdiensten. De vorige veiligheidschef, Dan Coats, kondigde zondag zijn vertrek aan, waarschijnlijk vanwege zijn vele meningsverschillen met Trump.

President Trump was aanvankelijk van plan om de Republikein John Ratcliffe voor te dragen, een groot Trumpsupporter, maar zag ervan af toen er vraagtekens werden geplaatst bij diens capaciteiten en er getwijfeld werd aan de juistheid van zijn cv.

Trump haalde op Twitter meteen uit naar de media. "Ons belangrijke Congreslid John Ratcliffe wordt zeer oneerlijk behandeld door de lamestream media", schreef de president.

De bronnen van de kranten zeggen dat Hoekstra nu een van de belangrijkste kandidaten is voor de opvolging van Coats. Hij zou de functie graag willen en zijn lange staat van dienst als Congreslid zou hem bij senatoren meer geliefd maken dan Ratcliffe.

Hoekstra is sinds vorig jaar ambassadeur in Nederland. Hij raakte in opspraak toen hij vlak voor zijn aantreden ontkende dat hij had gezegd dat er in Nederland 'no-go-zones' zijn waar auto's en politici in brand worden gestoken. Later bood hij alsnog zijn excuses daarvoor aan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl