ANP

Op het chemische industrieterrein Chemelot bij Sittard-Geleen is kort voor het middaguur giftige rook ontsnapt. Volgens een woordvoerder van het industriepark is er NOx (stikstofoxide) vrijgekomen uit een van de salpeterzuurfabrieken op het terrein. Dat is gebeurd bij het opstarten van de fabriek van het bedrijf OCI Nitrogen.

Het lekt inmiddels niet meer, meldt Chemelot. De rook is niet meer zichtbaar. Uit voorzorg heeft de brandweer waterschermen geplaatst, waarbij gas of rook met water wordt tegengehouden. Buiten het terrein van Chemelot zijn geen alarmerende waarden gemeten, meldt de Veiligheidsregio.

In de omgeving is ook het luchtalarm afgegaan en werd een NL-Alert verstuurd. De veiligheidsregio adviseerde mensen om ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te zetten, maar dat geldt nu niet meer. Een groot overdekt winkelcentrum in Beek hield de deuren enige tijd dicht, de bezoekers moesten binnenblijven.

Grondstof voor kunstmest

Eergisteren maakte Chemelot melding van een storing bij OCI Nitrogen, bij het opstarten van een van de salpeterzuurfabrieken. Daarom moest die fabriek worden stilgelegd.

Salpeterzuur is een grondstof voor kunstmest, en bij de productie daarvan komt NOx vrij. De fabriek werd gisteren weer opgestart. Chemelot waarschuwde toen voor een bruine rookpluim die tot 20.00 uur gisteravond zou vrijkomen. Onduidelijk is of die storing hier iets mee te maken heeft. Volgens een woordvoerder van Chemelot wordt onderzocht wat de oorzaak is van deze lekkage.

Bij een verhoogde concentratie van stikstofoxide in de lucht kunnen astmapatiënten en mensen met COPD luchtwegklachten krijgen.

STER reclame