NOS Nieuws

Wekdienst 3/8: spoorwerkzaamheden Bussum-Weesp en Canal Parade barst los

Goedemorgen! Vandaag begint een groot project van ProRail, om het traject tussen Bussum en Weesp (en het station Naarden-Bussum) meer capaciteit te geven. Ook komt het COC op de dag van de Canal Parade met een oproep om een verbod op discriminatie van lhbti'ers te verankeren in de Grondwet.

In de ochtend valt er nog een enkele bui, maar vanmiddag schijnt nu en dan de zon en blijft het droog. De temperatuur loopt op naar 20 tot 23 graden.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • ProRail start met het grootste spoorproject van het jaar, op het traject tussen Bussum en Weesp. Drie weken lang rijden daar helemaal geen treinen. Dat heeft gevolgen voor reizigers naar Flevoland, Amsterdam en Schiphol.
  • In Moskou gaan tegenstanders van president Poetin opnieuw de straat op, uit protest tegen de gang van zaken rond de gemeenteraadsverkiezingen. Volgens de oppositie worden kandidaten geweerd. Bij protesten vorige week werden meer dan duizend demonstranten opgepakt.
  • En het is tijd voor de Canal Parade! In het kielzog van de kleurrijke botenparade door de grachten van Amsterdam roept homobelangenorganisatie COC in een open brief op om lhbti-rechten op te nemen in artikel 1 van de grondwet. "Om zeker te stellen dat ook toekomstige generaties kunnen genieten van de lhbti-rechten die we vandaag vieren", aldus de organisatie.

Wat heb je gemist?

Puerto Rico heeft na de protesten van de afgelopen tijd een nieuwe gouverneur. Pedro Pierluisi is vannacht beëdigd, nadat de omstreden Ricky Rosselló zoals beloofd was afgetreden. Maar de machtswisseling brengt nieuwe onzekerheid met zich mee.

De afgelopen tijd zwol de kritiek op de oud-gouverneur aan, vanwege uitgelekte chatberichten waarin hij zich seksistisch en homofoob uitlaat. Rosselló wilde eerst niet opstappen, maar ging later toch overstag.

Dat kwam mede doordat demonstranten de straten van hoofdstad San Juan bleven vullen:

Massale protesten tegen 'homofobe en seksistische' gouverneur

Ander nieuws uit de nacht:

  • Lionel Messi heeft een schorsing van drie maanden gekregen voor wedstrijden van het Argentijnse nationale elftal vanwege zijn uitlatingen over de Zuid-Amerikaanse voetbalbond CONMEBOL. Messi boycotte een medailleceremonie en zei dat zijn team niet mee zou moeten doen met "die corruptie".
  • Op de luchthaven van San Francisco mogen geen plastic flesjes meer verkocht worden voor eenmalig gebruik. Het verbod geldt voor restaurants, cafés en drankautomaten. Reizigers die water willen drinken, moeten hun eigen flesjes meenemen of herbruikbare flesjes van aluminium of glas kopen.

En dan nog even dit:

Tijdens de jaarlijkse Canal Parade in Amsterdam vaart dit jaar voor het eerst een boot mee van de Japanse organisatie Pride House Tokyo. "Ik heb het idee dat de meeste mensen denken dat Japan vooruitloopt wat homorechten betreft, maar de werkelijkheid is anders', zegt initiatiefnemer Gon Matsunaka tegen AT5. 'Wij hebben geen wetten tegen discriminatie van lhbti'ers."

Bekijk deze website voor informatie over alle andere boten en hoe je het evenement het beste kan bezoeken.

Bekijk hieronder de route van de Canal Parade:

Fijne zaterdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl