De nieuwe gouverneur, Pedro Pierluisi, wordt beëdigd in San Juan EPA

Puerto Rico heeft na de protesten van de afgelopen tijd een nieuwe gouverneur. Pedro Pierluisi is vannacht beëdigd, nadat de omstreden Ricky Rosselló zoals beloofd was afgetreden. Maar de machtswisseling brengt nieuwe onzekerheid met zich mee.

Het is onduidelijk hoe lang Pierluisi mag aanblijven, omdat de Senaat hem nog moet goedkeuren. De stemming is woensdag. Rosselló heeft hem deze week benoemd tot minister van Buitenlandse Zaken, waardoor hij automatisch vice-gouverneur werd. Met het aftreden van Rosselló schoof Pierluisi door naar de gouverneurspost.

Inwoners van Puerto Rico hebben met gemengde gevoelens gereageerd op de benoeming van Pierluisi:

'Iedereen is tegen deze corrupte regering'

Betogingen

Senatoren zetten vraagtekens bij die constructie en nemen het Rosselló kwalijk dat hij op eigen houtje zo'n belangrijke beslissing heeft genomen. Inwoners van Puerto Rico zijn het er ook niet mee eens en gingen opnieuw de straat op. De president van de Senaat zegt dat dit aantoont dat Rosselló geen spijt heeft van zijn acties en zijn handlangers gebruikt om het volk te bespotten.

De afgelopen tijd zwol de kritiek op de oud-gouverneur aan, vanwege uitgelekte chatberichten waarin hij zich seksistisch en homofoob uitlaat. Rosselló wilde eerst niet opstappen, maar ging later toch overstag.

Dat kwam mede doordat demonstranten de straten van hoofdstad San Juan bleven vullen:

Massale protesten tegen 'homofobe en seksistische' gouverneur

STER reclame