NOS

Goedemorgen! Per vandaag is het historische INF-verdrag over raketten verleden tijd. Verder gaat een stripboek waarin Spiderman voor het eerst de hoofdrol speelt onder de hamer en opent in Leiden een museum over de Zangeres Zonder Naam.

De wekdienst liever luisteren? Dat kan hier.

Vandaag trekken buien over het land, lokaal met onweer en veel neerslag. Tussendoor is er soms zon en het wordt 20 tot 24 graden. De wind draait in de loop van de dag naar noordelijke richtingen en is meest matig tot vrij krachtig.

En vandaag ook nog een speciaal weerbericht gepresenteerd door rapper Donnie. De rapper plaatste al enige tijd weerberichtjes op zijn account. Die waren zo populair onder zijn volgers, dat het hem inspireerde om een videootje te maken met een weer-lied én de vraag of hij een keer bij de NOS kon komen om het weer te presenteren.

Die droom is gisteren in vervulling gedaan. Na een uitgebreide trainingssessie met NOS-weerman Peter Kuipers Munneke (zie de video onderin deze wekdienst) was het zover: Donnie presenteerde gisteren het weer op onze Instagram-pagina. Bekijk het resultaat hier:

Het weerbericht van rapper Donnie

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Per vandaag is het historische INF-verdrag verleden tijd. 30 jaar zorgde dat verdrag er voor dat Rusland en Amerika geen raketten voor korte en middellange afstand naar elkaar konden afvuren. Maar na vele schendingen en verwijten, geldt het verdrag nu niet meer.
  • Een van de meest gewilde stripboeken wordt geveild. Het gaat om een boek waarin Spiderman voor het eerst de hoofdrol speelt. De veiling duurt een week en volgens experts gaat het boek waarschijnlijk voor zo'n 20.000 euro worden verkocht.
  • Een museum over het leven van zangeres Mary Servaes-Bey opent in Leiden. Er kan ook een Zangeres Zonder Naam-wandeling worden gedaan.

Wat heb je gemist?

De politie opent een onafhankelijk meldpunt voor agenten die (seksueel) geïntimideerd of gediscrimineerd worden. Dat zegt korpschef Erik Akerboom in een interview in NRC. De klachten worden onderzocht door een persoon die hierover wekelijks tot maandelijks contact heeft met de politietop.

Agenten met problemen op de werkvloer kunnen nu al terecht bij interne vertrouwenspersonen, maar dat is volgens Akerboom niet voor iedereen een goede oplossing. "Het voelt soms onveilig."

De politietop probeert al langer grip te krijgen op intimidatie en treiterijen binnen de organisatie. Vorige maand nam politie-adviseur Carel Boers ontslag omdat er naar zijn mening niets werd gedaan met de tientallen misstanden die hij binnen de organisatie had gemeld.

Ander nieuws uit de nacht:

  • De FNV is gestart met acties bij de HEMA. Die zijn een reactie op de cao die het warenhuis onlangs sloot met het CNV. In die cao is afgesproken dat nieuwe werknemers van de HEMA voor hetzelfde werk veel minder loon krijgen dan het huidige personeel.
  • Noord-Korea heeft opnieuw tests uitgevoerd met korteafstandsraketten. Het is de derde keer in iets meer dan een week dat Pyongyang oefent met raketten. Volgens het Zuid-Koreaanse leger zijn zeker twee projectielen vlak na elkaar afgevuurd.
  • Door een nieuwe wet mogen Saudische vrouwen naar het buitenland reizen zonder toestemming van hun man. Ook mogen vanaf nu alle burgers vanaf 21 jaar een paspoort aanvragen. Dat recht was voorbehouden aan mannen.

En dan nog even dit:

Voor je het weer kunt presenteren moet je natuurlijk wel even de fijne kneepjes van het vak leren. Bekijk hier de sessie van rapper Donnie en weerman Peter Kuipers Munneke.

Rapper Donnie krijgt cursus weerpresenteren: 'Dit is een draaikolkie'

Fijne dag!

STER reclame