ANP

De Europese ministers van Financiën stemmen vandaag over de Europese kandidaat voor het voorzitterschap van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Nederland heeft oud-minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA) voorgedragen. Gisteren bleek dat er nog geen overeenstemming is over zijn kandidatuur.

Er zijn nog twee andere Europese kandidaten in de race voor de topfunctie bij het IMF. Naast Dijsselbloem zijn dat het Bulgaarse hoofd van de Wereldbank Kristalina Georgieva en de Finse centralebankpresident Olli Rehn. De Spaanse minister van Financiën Nadia Calvino en de Portugese minister van Financiën Mario Centeno zijn afgevallen.

Verrassend kondigde het Verenigd Koninkrijk gisteravond aan mogelijk nog met een eigen kandidaat te komen, maar dat gebeurde uiteindelijk niet.

Gewogen stemming

De afgelopen weken hebben premier Rutte en minister Hoekstra van Financiën druk gelobbyd voor Dijsselbloem. Het kabinet meent met de voormalige voorzitter van de Eurogroep een kansrijke kandidaat te hebben. Naar verluidt heeft Duitsland steun toegezegd.

Hulp van zo'n groot land kan doorslaggevend zijn omdat er vandaag een gewogen stemming komt: de stem van grote landen telt zwaarder dan die van kleine landen. Het is onduidelijk of ook Frankrijk de kandidatuur van Dijsselbloem zal steunen.

Meerdere stemrondes

Wel is duidelijk dat de Franse minister van Financiën, Bruno Le Maire, de leiding heeft in het benoemingsproces. Gisteren heeft hij zijn Europese collega's telefonisch meegedeeld dat het nog niet gelukt is het eens te worden over een kandidaat. Daarom volgde vandaag om 08.00 uur een telefonische stemming, maar dat leidde niet tot overeenstemming.

Als Dijsselbloem Europese kandidaat wordt, is de kans groot dat hij ook voorzitter van het IMF wordt. Ongeschreven regel is dat de Verenigde Staten de Europese kandidaat steunen als zij de voorzitter van de Wereldbank hebben geleverd. En dat hebben ze: de Amerikaan David Malpass werd in april benoemd.

De nieuw te kiezen IMF-voorzitter vervangt de Franse Christine Lagarde. Zij volgt per 1 november Mario Draghi op als voorzitter van de Europese Centrale Bank.

STER reclame