Één van de redenen voor het opstappen van het Ajax-bestuur, is het overschrijden door Johan Cruijff van "regels van fatsoen".

Dit deelde voorzitter Uri Coronel woensdagavond mee tijdens een speciaal ingelaste persconferentie.

Coronel gaf enkele voorbeelden van de wijze waarop bestuur en directie onder druk waren gezet. "Johan liet ons geen keus, het was voor ons slikken of wegwezen. Anders zou het een grote vechtpartij worden."

Cruijff ging in zijn bewoordingen vrij ver. "Waar we in godsnaam de moed vandaan haalden om een oordeel te hebben. Hij zei: als die Van den Boog niet doet wat ik wil en jij steunt hem, dan gaan jullie er allemaal aan, dan schrijf ik jullie kapot", aldus Coronel.

Cruijff weet van niets

In een reactie op de voorbeelden van Coronel geeft Cruijff aan dat hij niet op deze manier met mensen omgaat. "Wij gebruiken dat soort taal niet. Maar als wij verstand van een bepaalde materie hebben, dan moet dat gebeuren. En als wij een plan maken, moet dat ook uitgevoerd worden door degene die dat plan maakt."

Over de nabije toekomst laat de voormalig nummer 14 niet erg veel los. "Ik weet niet wat er nu gaat gebeuren, ik heb niets met de organisatie van de club te maken. Het is jammer dat het bestuur is opgestapt."

Na het opstappen van Coronel, Krant en Van Eijden kunnen er door de ledenraad drie nieuwe bestuursleden (en leden van de Raad van Commissarissen) worden gekozen. Cruijff zegt geen idee te hebben wie er naar voren wordengeschoven. "Wij zitten niet in de ledenraad, dus dat is niet ons probleem."

Cruijff zal zich de komende dagen in ieder geval niet meer in Amsterdam laten zien. "Ik vertrek morgenochtend weer en ik verdiep me niet in het feit of er wel of geen bestuur zit. Het is alleen duidelijk dat er snel iets moet gebeuren."

Van den Boog nog niet weg

Algemeen directeur Rik van den Boog wijkt voorlopig niet: "Wij gaan donderdag gewoon aan het werk. De directie blijft aan zolang het huidige bestuur en de directie er nog zijn."

De bestuursleden en de leden van de Raad van Commissarissen blijven in functie tot hun opvolgers zijn benoemd. De leden van het bestuur worden benoemd door de ledenraad. Voor het benoemen van nieuwe commissarissen is een aandeelhoudersvergadering nodig.

De nieuwe Raad van Commissarissen kan de directie onder leiding van algemeen directeur Van den Boog vervangen.

STER reclame