De kliniek in Den Dolder ANP

De gemeente Zeist gaat een twee meter hoog hek plaatsen in woonwijk Duivenhorst om patiënten van psychiatrische instellingen in Den Dolder uit de wijk te weren. Die lopen nu vaak door de buurt naar het station, wat leidt tot overlast voor bewoners. De overlast komt volgens een brief van de gemeente uit alle drie de zorginstellingen.

Een van de klinieken op het Willem Arntszterrein is de Fivoor-kliniek waar Michael P., de moordenaar van Anne Faber, werd behandeld. Door Duivenhorst is voor de patiënten de snelste route naar het station in Den Dolder.Het hek moet een trap richting het station en centrum versperren. Zo worden patiënten gedwongen om een eerder geopende alternatieve route, een bospad, te nemen. Door de maatregel hoopt de gemeente een eind te maken aan de overlast in Duivenhorst. Het gaat zeker drie maanden duren voordat het hek wordt geplaatst.

Niet iedereen is blij met het hek. De gemeente zegt zich daarvan bewust te zijn. Om daaraan tegemoet te komen krijgen inwoners van Duivenhorst de pincode van het hek, zodat ze gebruik kunnen blijven maken van de trap.

Bij de Fivoor-kliniek hebben zich in korte tijd veel incidenten voorgedaan. Verschillende patiënten keerden niet op tijd terug van hun verlof en dat leidde tot veel ophef onder omwonenden. Inmiddels moet de kliniek dagelijks rapporteren aan minister Dekker voor Rechtsbescherming.

Locoburgemeester Laura Hoogstraten laat weten dat niemand deze maatregel wil. "Maar die is nu, vanwege nog steeds ervaren overlast en incidenten gedurende 2 jaar, nodig." Het brengt volgens haar de nodige rust in de wijk. Hoogstraten: "In de tussentijd blijven partijen werken aan samen leven in Den Dolder."

Zorginstelling Fivoor zegt op de hoogte gebracht te zijn van de maatregel en doet er verder geen uitspraken over.

STER reclame