1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Nieuws

Wekdienst 1/8: boerkaverbod van kracht en uitspraak zaak Sea-Watch

Goedemorgen! Vandaag doet het gerechtshof in Den Haag uitspraak in de zaak van Sea-Watch tegen het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat over de opgelegde veiligheidseisen. Ook is het boerkaverbod van kracht geworden.

De dag begint zonnig, maar al snel nemen stapelwolken toe en vallen er buien. Alleen in Limburg blijft het grotendeels droog. Het wordt tussen de 20 en 25 graden.

Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het boerkaverbod is ingegaan. Dat betekent dat mensen die een openbare ruimte betreden met gezichtsbedekkende kleding, zoals boerka, nikab of bivakmuts, beboet kunnen worden met 150 euro. Het verbod geldt in het onderwijs, de zorg, het openbaar vervoer en overheidsgebouwen.
  • Het gerechtshof in Den Haag doet uitspraak in de zaak van het migrantenschip Sea-Watch over de opgelegde veiligheidseisen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De uitspraak volgt in de loop van de ochtend.
  • GGD's beginnen met het verstrekken van de hiv-preventiepil PrEP en de medische zorg die daarbij hoort. De pillen zijn bedoeld voor homoseksuele mannen met een verhoogd risico op hiv.

Wat heb je gemist?

De prijzen in hotels, restaurants, cafés en op campings zijn dit jaar al behoorlijk gestegen, en daar komt volgend jaar nog een verhoging bovenop. Dat verwachten economen van ABN Amro, na een onderzoek naar de sector.

Belangrijke oorzaak van de verwachte prijsverhogingen is de Wet arbeidsmarkt in balans, die volgend jaar januari ingaat. Het doel van de wet is om bedrijven te stimuleren mensen niet flexibel in te huren, maar vast in dienst te nemen.

De horeca is de sector met het hoogste aantal flexibele contracten. Daarom vrezen de economen dat de wet vooral het inhuren van horecapersoneel duurder zal maken.

Ander nieuws uit de nacht:

  • De regeling die de Nederlandse Spoorwegen heeft getroffen voor slachtoffers en nabestaanden van de Holocaust, zou ook moeten gelden voor verzetsstrijders. Dat zegt de voorzitter van de Vereniging Kinderen van Verzetsdeelnemers 1940-45 in De Telegraaf.
  • De Amerikaanse regering heeft aangekondigd dat er spoedig een mededeling komt over Hamza bin Laden, een zoon van de gedode al-Qaidaleider Osama bin Laden. Volgens het Amerikaanse tv-station NBC zou Hamza, die wordt beschouwd als de opvolger van zijn vader als leider van het terreurnetwerk al-Qaida, dood zijn.
  • Het aantal mkb-bedrijven in Nederland is de afgelopen jaren sterk toegenomen. In tien jaar tijd steeg het aantal met 40 procent, meldt het CBS. Er kwamen onder meer veel vloggers en kleine bierbrouwers bij.

En dan nog even dit:

Dit voetbalseizoen is meer aandacht voor G-voetbal. Dat is voetbal voor mensen met een beperking. Er komt een Bijzondere Eredivisie. De bedenkers daarvan willen laten zien dat ieder kind moet kunnen meedoen.

In Barendrecht was een voetbaltoernooi voor spelers met een beperking. De voetballers kregen begeleiding en shirts van clubs uit de eredivisie.

Bekijk de beelden van het toernooi hier:

'Mensen met een achterstand kunnen laten zien wat zij op het voetbalveld kunnen'

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl