De Chinese en Amerikaanse delegaties kwamen er niet uit de afgelopen twee dagen EPA

De laatste onderhandelingsronde in het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China leverde, zoals verwacht, geen resultaat op. China zou bij de gesprekken in Shanghai bereidheid hebben getoond om meer veevoer uit de VS te importeren. Maar dat is nog niet vastgelegd. De gesprekken worden waarschijnlijk in september voortgezet.

Nog voor de onderhandelingen begonnen, schoot president Trump uit zijn slof. "China doet het erg slecht, ze hebben het slechtste jaar in 27 jaar tijd", schreef hij in een tweet. En hij voegde er nog aan toe dat China z'n beloftes niet nakomt.

De Amerikaanse president verwijt China dat het de onderhandelingen doelbewust vertraagt, in de verwachting dat het met een Democratische opvolger van Trump een betere deal kan bereiken.

Waar gaat de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China over?

Na de vorige onderhandelingsronde reageerde China nog met de gebruikelijke beleefdheden. De gesprekken zouden "openhartig", "effectief" en "constructief" zijn verlopen. Vandaag was de toon anders. Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de tweet van Trump haar deed "grinniken", staat in de Financial Times. De VS zou er beter aan doen "meer oprechtheid en integriteit" in te brengen bij de onderhandelingen.

The People's Daily, de krant van de Communistische Partij, schreef vandaag dat "de VS geen problemen moet veroorzaken die er niet zijn". De krant richtte de pijlen op Trump met de opmerking dat "in de VS sommige mensen erop zijn gebrand om een relletje te schoppen, om een voordeel te behalen in de onderhandelingen".

De krant schrijft dat "de VS klaarblijkelijk aan geheugenverlies lijden". "Ze zijn hun belofte voor gelijke en wederzijds respectvolle onderhandelingen vergeten. Ze gebruiken liever angst om concessies te krijgen," aldus The People's Daily.

STER reclame