Prinses Haya
NOS Nieuws

Verdwenen kinderen, een geheime liefde: waarom vluchtte prinses Haya?

Een steenrijke prinses die een droomleven achterlaat om te ontkomen aan haar rancuneuze man. Het mysterie rond de uit Dubai gevluchte prinses Haya bint Hoessein houdt al weken de gemoederen bezig. Begin deze maand dook ze plots op in Londen. Gisteren vroeg ze de Britse rechter om bescherming. Wat is er precies aan de hand?

De 45-jarige Haya is de jongste vrouw van sjeik Mohammed bin Rashid al-Maktoum, een van de invloedrijkste personen in het Midden-Oosten. De 70-jarige sjeik is premier van de Verenigde Arabische Emiraten en sinds 2006 de steenrijke heerser van olie-emiraat Dubai.

Onder hem groeide Dubai in het afgelopen decennium uit tot een toeristenstrekpleister vol wolkenkrabbers, megahotels en opgespoten eilanden voor de kust. Daarnaast steekt hij een flink deel van zijn oliemiljarden in goede doelen en welzijnsprojecten, waardoor hij in Dubai een volksheld is geworden. Overal in de stad is zijn beeltenis te zien.

'Sterke vrouw'

Al die tijd had hij Haya aan zijn zijde. Het stel trouwde in 2004. Haya werd daarmee de zesde vrouw van Mohammed. Ze groeide snel uit tot de bekendste. Als dochter van de overleden koning Hoessein van Jordanië wist ze hoe ze zich moest profileren in een wereld vol jetset en glamour.

"Ze is een sterke vrouw. Al voordat ze Mohammed ontmoette", zegt koningshuiskenner Rick Evers over Haya. Zo studeerde ze aan prestigieuze universiteiten in Engeland en zette ze zich voor haar huwelijk al in voor mensenrechten.

Ook deed ze als begenadigd amazone mee aan de Olympische Spelen van Sydney in 2000. De passie voor paardensport deelt ze met Mohammed. Ze runt met hem onder meer een succesvol fokbedrijf voor raspaarden en het stel is vaste gast op het prominente, Engelse paardensportevenement Royal Ascot, waar ze geregeld te zien zijn aan de zijde van koningin Elizabeth.

Haya en Mohammed op de Royal Ascot met de Britse koningin Elizabeth in 2016

Vorige maand reisde Mohammed in zijn eentje af naar het evenement, waarna de eerste alarmbellen afgingen. Al snel werd opgemerkt dat Haya sinds februari niets meer geplaatst had op sociale media.

In de maanden daarvoor waren er al wat barsten gekomen in het sprookjesbeeld dat hing rond de sjeik. Voornamelijk door zijn 33-jarige dochter Sheikha Latifa, een van zijn 23 kinderen. Zij zou in maart vorig jaar met een jacht naar het buitenland zijn gevlucht, op zoek naar een vrijer leven. Voor de kust van India werd ze opgepakt door gewapende commando's van de Verenigde Arabische Emiraten en teruggebracht.

Daarna is ze niet meer in het openbaar gezien. Wel wist ze nog een video van bijna 40 minuten te verspreiden, waarin ze openhartig spreekt over de gouden kooi waarin ze leefde. Ze zou zelfs zijn gemarteld.

Verder ging ze in op haar oudere zus Shamsa, die in 2000 ontsnapte uit het landhuis van haar vader tijdens een vakantie in Engeland. Twee maanden later werd ze van straat geplukt in Cambridge. Daarna is er niets meer van haar vernomen. Volgens Latifa wordt Shamsa gedrogeerd vastgehouden in een paleis in Dubai.

Alles in het openbaar

De onthullingen van Latifa en "nieuwe informatie" die Haya daarna kreeg, zouden voor de prinses reden zijn geweest van haar man weg te vluchten. Althans, dat melden bronnen die dichtbij Haya staan aan de BBC.

Andere Britse media melden dat Haya een geheime liefdesrelatie had met haar bodyguard en dat ze daarom vertrok. Mohammed reageerde nog niet op de zaak. Wel plaatste hij gedichten op Instagram waarin hij mogelijk doelde op Haya. Hij schrijft onder meer over "verraad" en dat "je niet langer een plaats bij me hebt. Het maakt me niet uit of je leeft of sterft."

De precieze reden voor Haya's vlucht blijft onduidelijk. Voor de rechter beriep ze zich gisteren op wetten die ouders en kinderen moeten beschermen tegen gedwongen huwelijken en huiselijk geweld. Ook vroeg ze voogdij aan over haar kinderen van 11 en 7 jaar, die ze heeft meegenomen naar Londen. Ze wordt bijgestaan door dezelfde advocaat die prins Charles bijstond tijdens zijn scheiding van Diana.

Mogelijk komt er meer informatie naar buiten als de zaak inhoudelijk wordt behandeld. En dat is misschien wel het pijnlijkst voor de sjeik, denkt koningshuiskenner Evers. "Want het laatste wat hij wil, is dat dit allemaal in de openbaarheid speelt", zegt hij.

"Hij is tot op het bot in zijn mannelijkheid gekrenkt. Als vrouw is het bij koningshuizen in islamitische landen niet normaal dat je op zo'n manier op de voorgrond treedt. Hij koos met Haya alleen voor een sterke, meer westerse vrouw en dan was dit te verwachten. Het was alleen mooi geweest als het goed was gegaan tussen hen. Ook voor de emancipatie van vrouwen in het Midden-Oosten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl