NOS Nieuws

Het licht langs de snelweg gaat 's nachts weer aan

De verlichting langs snelwegen gaat 's avonds en 's nachts weer aan. Minister Van Nieuwenhuizen laat de komende maanden onderzoeken op welke plekken in het land dat kan. In het regeerakkoord waren hierover al afspraken gemaakt.

Sinds 2013 wordt langs sommige snelwegen uit milieu- en kostenoverwegingen de verlichting niet meer ingeschakeld. Maar uit onderzoek blijkt dat de verkeersveiligheid en de beleving daarvan toenemen als er wel licht is.

Gedrag nachtdieren niet verstoren

Nu worden de lantaarnpalen langs 550 kilometer snelweg na 21.00 of 23.00 uur niet meer gebruikt. Minister Van Nieuwenhuizen wil dat Rijkswaterstaat onderzoekt op welke plekken de verlichting weer aan kan. Er moet rekening worden gehouden met dieren die 's nachts actief zijn; hun gedrag mag niet worden verstoord.

Als er toch sprake is van verstoring, wordt gekeken of er andere oplossingen mogelijk zijn. De minister heeft al aan de Tweede Kamer geschreven dat de kosten van die oplossingen wel moeten worden afgewogen tegen de voordelen voor de verkeersveiligheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl