ANP

Goedemorgen! Vandaag doet een rechter uitspraak in de zaak van een man die tweemaal een boete kreeg voor het vasthouden van zijn telefoon achter het stuur van zijn zelfrijdende Tesla. Ook zal de Amerikaanse centrale bank waarschijnlijk voor het eerst in ruim 10 jaar de rente verlagen.

De wekdienst liever luisteren? Dat kan hier.

Af en toe zon vandaag, maar ook de hele dag kans op regen- en onweersbuien. Ook waait het stevig. Het wordt 20 tot 24 graden.

Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De FED, de Amerikaanse centrale bank, komt met een rentebesluit. Naar verwachting wordt de rente voor het eerst in ruim 10 jaar verlaagd om zo de economie aan te jagen.
  • Het gerechtshof in Leeuwarden doet uitspraak in de zaak van een man die tweemaal een boete kreeg voor het vasthouden van zijn telefoon achter het stuur van een Tesla. De auto reed op dat moment in de autopilot: de man zegt dat hij op dat moment niet de auto bestuurde en vecht daarom de boetes aan.
  • De rechtbank Noord-Nederland beslist of verdachten Jan H. en Jan N., die vastzitten voor bedreigingen en illegale asbeststortingen in verband met de aanleg van twee grote windmolenparken in de Veenkoloniën in Groningen en Drenthe, nog langer vast moeten blijven.
Beeld van de raketlancering van vorige week in Noord-Korea AFP

Wat heb je gemist?

Noord-Korea heeft opnieuw twee raketten gelanceerd. Volgens media in Zuid-Korea en Japan waren het ballistische raketten, die uiteindelijk in de Japanse Zee terechtkwamen.

Vorige week lanceerde Noord-Korea ook al twee raketten, die volgens leider Kim Jong-un van een nieuw type waren. Die actie was volgens Kim een waarschuwing aan Zuid-Korea, dat van Noord-Korea moet stoppen met militaire oefeningen en het aanschaffen van moderne wapensystemen. Noord-Korea ziet dat als bedreiging.

Ander nieuws uit de nacht:

  • Op de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten zijn afgelopen jaar meer dan 900 kinderen gescheiden van hun ouders, zegt een Amerikaanse mensenrechtenorganisatie.
  • Zwarte Democratische politici hebben in de Amerikaanse staat Virginia een bijeenkomst met president Trump geboycot. De president was daar voor de herdenking van de eerste democratische bijeenkomst in Amerika, 400 jaar geleden.
  • Een transgenderstel in Heerlen gaat verhuizen na stelselmatige pesterijen en bedreigingen. De twee hebben van de woningcorporatie een ander appartement gekregen. Het stel werd lastiggevallen door een groep jongeren uit de buurt.
  • Alle treinstations moeten rookvrij worden, zegt spoorbeheerder ProRail in De Telegraaf.

En dan nog even dit:

Voor het station in Frankfurt is gisteravond de jongen van 8 herdacht die daar maandag voor de trein werd geduwd en overleed. Zo'n 400 mensen verzamelden zich voor een kerkdienst, waar ook de burgemeester bij was.

De moord maakt in Frankfurt, en ook in de rest van Duitsland, grote indruk:

'Je kan gewoon niet geloven dat iemand tot zoiets in staat is'

Fijne dag!

STER reclame