A$AP Rocky

Rapper A$AP Rocky bestrijdt aantijgingen op eerste zittingsdag

De Amerikaanse rapper A$AP Rocky zou tijdens een vechtpartij hebben gehandeld uit noodweer. Daarom is hij niet schuldig aan mishandeling, zo zei zijn advocaat tijdens de eerste zittingsdag in Zweden in de zaak tegen de 30-jarige artiest en twee mannen uit zijn entourage.

Het drietal wordt ervan verdacht dat ze een maand geleden op straat in de Zweedse hoofdstad Stockholm een man in elkaar hebben geslagen. Daarbij zou onder meer een fles zijn gebruikt. De man raakte gewond.

Op beelden die A$AP Rocky op Instagram plaatste, is te zien dat hij wordt lastiggevallen door twee jongemannen. In een andere video, die omstanders maakten, lijkt A$AP Rocky een van de mannen op de grond te gooien en vervolgens te slaan en te trappen.

Veel mensen hadden zich vanmorgen verzameld voor de rechtbank in Stockholm:

  • AFP
    Rechtbanktekening van de eerste zittingsdag in de zaak tegen A$AP Rocky

A$AP Rocky, wiens echte naam Rakim Mayers is, zit vanwege de vechtpartij al bijna een maand in een Zweedse cel. Hij betrad vandaag in groene gevangeniskleding de rechtszaal. Verder was bij de eerste zitting onder anderen de moeder aanwezig van de populaire rapper, die zijn laatste twee albums op één zag binnenkomen in de prestigieuze Billboard 200.

De zaak leidt internationaal tot flink wat beroering. Vooral nadat de Amerikaanse president Trump zich ermee was gaan bemoeien. Trump belde anderhalve week geleden de Zweedse premier Löfven om te kijken of hij de rapper kon "helpen". Hij deed dat op initiatief van rapper Kanye West, die zowel met A$AP Rocky als Trump bevriend is.

Löfven was niet onder de indruk van het belletje van Trump. "In Zweden is iedereen voor de wet gelijk, ook bezoekers uit andere landen", stelde hij.

Vervolgens twitterde Trump dat hij teleurgesteld was in Löfven: "Geef A$AP Rocky zijn vrijheid terug. We doen zoveel voor Zweden, maar dat geldt kennelijk niet de andere kant op."

Op donderdag en vrijdag zijn er ook nog zittingsdagen. De advocaat van Mayers liet de Zweedse media vanochtend weten dat hij met nieuw bewijs komt, waaruit blijkt dat er geen fles is gebruikt en dat het geweld "binnen de grenzen van de wet" was.

Zowel Mayers als de gewond geraakte man zal in de rechtszaal worden ondervraagd. Als hij schuldig wordt bevonden, kan de rapper een celstraf van maximaal twee jaar krijgen.

Ook in Nederland leeft de zaak, vertelt dj Sagid Carter:

Rapper A$AP Rocky staat terecht, waarom brengt de zaak zo veel teweeg?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl