Demonstranten in Khartoem
NOS Nieuws

Woede in Sudan over conclusies regeringsrapport over massaslachting

In de Sudanese hoofdstad Khartoem zijn gisteravond laat honderden mensen de straat op gegaan. Ze protesteerden tegen de uitkomsten van een regeringsonderzoek naar het bloedige neerslaan van een zitblokkade, vorige maand bij het hoofdkwartier van het leger.

Onderzoekers die in opdracht van het militaire bewind de gebeurtenissen op 3 juni hebben onderzocht, zeggen dat er 87 burgers omgekomen zijn. Volgens de demonstranten is dat aantal veel te laag. Ze zeggen dat er 127 doden waren en zijn het ook niet eens met de conclusie in het rapport dat de daders niet in opdracht van de regering hebben gehandeld.

De resultaten van de onderzoekscommissie komen een paar weken na een geruchtmakende uitzending van de BBC. In de documentaire Sudan's Livestream Massacre is te zien dat paramilitairen, in opdracht van de militaire machthebbers, het vuur openen op de demonstranten Khartoem.

De documentairemakers van BBC Africa Eye hebben ruim 300 video's van demonstranten geanalyseerd, gemaakt op het moment dat de geweldsuitbarsting in volle gang was. Die beelden zijn slechts mondjesmaat naar buiten gekomen, omdat de militaire raad het internet regelmatig blokkeert. De paramilitairen met banden met de militaire raad ontkennen dat ze achter het geweld zaten.

In deze video is te zien hoe demonstranten op 3 juni op de vlucht slaan voor rondvliegende kogels:

Chaotische situatie in Khartoem terwijl leger ingrijpt bij sit-in-protest

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl