Van Gendt grijpt goud, Kimmann naar zilver

Twan van Gendt heeft bij de WK BMX in het Belgische Zolder voor een daverende verrassing gezorgd door de wereldtitel te veroveren.

De Brabander maakte de hele dag al een uitstekende indruk: hij werd tweede in zijn achtste finale, won zijn kwartfinale en werd tweede in zijn halve finale. In de finale ging Van Gendt er als een raket vandoor, bleef zo uit het gedrang en reed onbedreigd naar de overwinning.

Van Gendt kon amper geloven dat de regenboogtrui naar hem ging. "Ik heb nog geen wedstrijd gewonnen dit jaar. Ik leidde na de eerste bocht en ik dacht: hè, wat gebeurt hier?"

Van Gendt na wereldtitel: 'Kan het niet geloven'

Achter de 27-jarige Van Gendt, die in 2012 vijfde werd op de Spelen en vier jaar geleden de Europese titel pakte, maar niet bepaald geldt als een veelwinnaar, deden zich diverse valpartijen voor.

Niek Kimmann, de wereldkampioen van 2015, was in de finale slecht weg, maar wist wel de valpartijen te ontwijken en legde zo beslag op de zilveren medaille.

"Ik wist al dat ik niet de snelste was en ik wist ook dat ik moest werken. Dat heb ik gedaan. In de finale lag ik niet per se heel goed, maar soms ben je goed en heb je pech en soms lig je niet super en heb je geluk. Dat hoort een beetje bij het spelletje. Ik heb eruit gehaald wat erin zat", aldus Kimman.

Kimmann: 'Meer zat er niet in'

Bij de vrouwen ging de wereldtitel net als in 2017 naar de Amerikaanse Alise Willoughby. Uittredend wereldkampioene en huidig Europees kampioene Laura Smulders kende een slechte start, maar reed dankzij een knap eindschot nog wel naar het zilver, vlak voor Axelle Etienne uit Frankrijk.

Smulders was, met het zilver om de nek, in tranen na afloop. De BMX'ster, die zo ongeveer alles won de laatste tijd, had flink de smoor in. "Dit doet gewoon zeer. Met zo'n slechte start moet ik blij zijn dat ik nog tweede kan worden, maar ik baal ontzettend van die fout bij het starthek", sipte ze. "Ik ben niet gekomen voor zilver. Dit doet dus behoorlijk pijn."

Judy Baauw, die vorig jaar in Bakoe nog brons pakte, bleef steken op de vierde plaats.

STER reclame