Burgemeester Halsema omhelst een beduusde Verhoeven
In samenwerking met
NH
NOS Nieuws

Amsterdam eert grondlegger Pride met erepenning

Aan het begin van de jaarlijkse Amsterdam Pride heeft burgemeester Halsema een erepenning van de stad Amsterdam uitgereikt aan Hans Verhoeven. Die is sinds de jaren tachtig actief in de lhbti-gemeenschap en nam in 1994 het initiatief tot de eerste Europride in Amsterdam. De erepenning kwam voor hem als een complete verrassing, melden AT5 en NH Nieuws.

Burgemeester Halsema hield zoals gebruikelijk een speech bij de aanvang van de Pride Walk, de jaarlijkse aftrap van Amsterdam Pride. De Walk is een protestmars om aandacht te vragen voor de rechten van lhbti's in landen waar homoseksualiteit strafbaar is, zoals Afghanistan en Eritrea.

Tijdens de toespraak wendde ze zich plots tot Verhoeven. "Vandaag wordt de Amsterdam Pride bijgeschreven op de lijst met immaterieel erfgoed. Daarmee vereeuwigen we onze Pride. En dat is niet alleen een eer, maar ook een opdracht. Het is een opdracht om vrijheid te verdedigen. En een van die verdedigers is Hans Verhoeven", aldus Halsema. "Hans staat niet langs de kant te zeiken, maar stroopt z'n mouwen op. Hij ligt ergens wakker van en komt dan in actie."

'Ik draag de penning op aan Jelena'

De Amsterdammer reageerde verrast en geëmotioneerd. "In gedachte voor wie we lopen, draag ik deze penning op aan Jelena", zei hij. Een verwijzing naar Jelena Grigorjeva, de Russische lhbti-activiste die afgelopen zondag werd vermoord en aan wie de Pride Walk dit jaar is opgedragen.

De erepenning (de Frans Banninck Cocqpenning zoals hij officieel heet) wordt toegekend aan mensen die zich jarenlang bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor Amsterdam.

Hans Verhoeven is sinds de jaren tachtig actief in de Amsterdamse lhbti-gemeenschap. Hij stond aan de wieg van de oprichting van wat toen nog de Amsterdamse Gay Pride heette én van de Pride Walk, waarop hij ook internationaal de aandacht heeft weten te vestigen. Hij nam in 1992, samen met internationale activisten, het initiatief tot de Europride die hij, na Londen en Berlijn in 1994 in Amsterdam organiseerde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl