ANP

De politie in HongKong gooide vandaag traangas en sloeg met wapenstokken in op demonstranten. Volgens de organisatie van het protest waren er bijna 300.000 mensen op de been. Al sinds juni wordt er veel gedemonstreerd in Hong Kong.

Demonstranten marcheerden door de wijk Yuen Long. Daar werden betogers vorig weekend op het metrostation aangevallen door een groep gemaskerde mannen in witte T-shirts. De demonstranten van vandaag lieten hun onvrede horen over dat geweld, dat volgens hen door Chinese bendes werd gepleegd en dat door de politie werd toegestaan. De politie ontkent dat.

De wijk was verboden terrein verklaard door de autoriteiten. Toch gingen veel in het zwart gehulde demonstranten erheen om de knokploeg met witte T-shirts uit te dagen. Nadat oproepen om de wijk te verlaten waren genegeerd, vuurde de politie traangasgranaten af.

Bekijk hier de beelden van de protesten:

Demonstranten in Hongkong weer de straat op, politie gebruikt traangas

De politie zegt dat er demonstranten waren die ijzeren staven en zelfgemaakte schilden bij zich hadden. Er werden stenen gegooid en paraplu's gebruikt als wapens. Anderen zouden hekken van de straat hebben weggehaald en een politiewagen hebben aangevallen.

Ondanks het traangas bleven enkele honderden demonstranten. De confrontaties tussen hen en de politie gingen nog tot 's avonds laat door, op hetzelfde metrostation waar vorig weekend de witte T-shirts opdoken.

Bekijk hier beelden van het gevecht op het metrostation:

De Nederlandse Eloise Oosterbeek was vandaag in Yuen Long, op bezoek bij haar schoonvader die daar woont. "Er hangt een gespannen sfeer en iedereen praat over de demonstraties", vertelt ze telefonisch. "In de tram en metro kijkt iedereen elkaar argwanend aan. We voelen de zenuwen."

Wit en zwart kunnen we beter niet dragen, omdat mensen dan denken dat we bij een van de groepen horen

Eloise Oosterbeek

In Hongkong let iedereen extra op zijn kledingkeuze, zegt Oosterbeek verder. "Via Facebook en WhatsApp worden we gewaarschuwd voor bepaalde kleuren. Wit en zwart kunnen we beter niet dragen, omdat mensen dan denken dat we bij een van de groepen horen."

Oosterbeek vertelt dat ze amper naar buiten gaan. "We zijn niet veel op straat. Normaliter gaan we naar een winkelcentrum, want daar is tenslotte al het vermaak, kunnen we shoppen en is een aangename temperatuur. Maar door de demonstraties gaan winkelcentra eerder dicht."

In onderstaande video wordt uitgelegd waarom er zoveel spanningen zijn in Hongkong:

Waarom de relatie China-Hongkong onder hoogspanning staat

In Hongkong wordt al een aantal weken op rij gedemonstreerd voor meer democratie en vrijheid. Dat gebeurt naar aanleiding van een omstreden wet die het mogelijk maakt om mensen uit te leveren aan China. De wet is door de leider van Hongkong, Carrie Lam, onder druk van de protesten in de ijskast gezet, maar niet ingetrokken. Daarom houden de betogingen aan.

Het ministerie van Defensie heeft laten weten dat in de grondwet staat dat het volksbevrijdingsleger ingezet kan worden indien nodig, zegt China-correspondent Sjoerd den Daas. "Het is wel duidelijk dat de dreiging wordt opgevoerd."

STER reclame