Het eiland Lampedusa, voor de kust van Tunesië, is in 48 tot 60 uur vrij van immigranten. Dat heeft de Italiaanse premier Berlusconi beloofd tijdens een bezoek aan het eiland.

Het eiland wordt al weken overspoeld met vluchtelingen uit het noorden van Afrika. Op het eiland wonen zo'n 5000 mensen; er zijn nu 6000 vluchtelingen. Ze wonen in tentenkampen of op straat. Voor 2000 van hen is er geen eten.

Berlusconi beloofde dat militairen de immigranten komen ophalen. De premier sprak van een schoonmaakploeg. De premier zei verder dat er schepen naar Lampedusa zijn gestuurd, die zo'n 10.000 mensen kunnen meenemen. De schepen brengen de Afrikanen terug naar huis, of naar tijdelijke opvangcentra elders in Italië.

Protest

De bewoners van Lampedusa protesteren sinds het weekeinde tegen het hoge aantal immigranten op het eiland. Ze maken zich zorgen om hun gezondheid en vrezen dat het toerisme op Lampedusa instort. Berlusconi zei dat het eiland "weer een paradijs zal worden" en beloofde de inwoners van Lampedusa te nomineren voor de Nobelprijs voor de Vrede.

Sinds de val van de Tunesische president Ben Ali, begin januari, zijn zo'n 18.000 Tunesiërs naar Lampedusa gevlucht. Veel Afrikanen zien het eiland, dat slechts 130 kilometer uit de kust ligt, als 'poort naar Europa'. Afgelopen weekend kwamen voor het eerst ook boten uit Libië aan op Lampedusa.

STER reclame