Konikpaarden in de Oostvaardersplassen Omroep Flevoland

Staatsbosbeheer staat niet toe dat politici de situatie van de konikpaarden in de Oostvaardersplassen komen bekijken. Een woordvoerder van de natuurorganisatie heeft dat gezegd tegen Omroep Flevoland.

Partij voor de Dieren en Forum voor Democratie zijn bang dat de konikpaarden lijden onder de hitte en hebben aangifte gedaan tegen Staatsbosbeheer wegens mishandeling van de dieren. Volgens de woordvoerder is dat onnodig. "Wij zorgen goed voor de dieren. Dierenartsen en boswachters komen langs om te controleren."

Zonder beschutting in brandende zon

Het conflict spitst zich toe op een groep van 150 konikpaarden, die in het kader van de reorganisatie van de Oostvaardersplassen eigenlijk al op transport had moeten zijn naar Wit-Rusland. Gedoe met de officiële papieren heeft dat transport vertraagd. Maar de groep paarden staat al wel sinds ruim een maand in een apart weiland.

Volgens de PvdD en FvD staan de dieren zonder beschutting in de brandende zon. PvdD-Statenlid Vestering zegt dat het strafbaar is als dieren in een afgesloten gebied zich niet kunnen beschermen tegen slechte weersomstandigheden. Ook is er twijfel of de paarden in de aparte weide contact kunnen hebben met andere dieren.

Vestering had de situatie graag zelf willen bekijken, maar stuit op het verbod. Vanwege de hitte worden al enkele dagen geen werkbezoeken toegestaan aan het gebied bij de konikpaarden.

Voldoende hooi en water

Staatsbosbeheer stelt dat het prima gaat met de paarden. Om de weide staat volgens de natuurbeheerder een dubbele rij hekken met drie meter ertussen zodat de dieren binnenkort op transport kunnen gaan.

De paarden krijgen voldoende hooi en water, zegt Staatsbosbeheer. Ze worden goed in de gaten gehouden en de ervaring leert dat konikpaarden goed tegen hitte kunnen, aldus een woordvoerder. "Vorige zomer konden de paarden schuilen tegen de zon in een bos, maar dat deden ze niet. Ze kozen er zelf voor op de open vlakte te blijven, waar ze een briesje kunnen opvangen", stelt hij.

STER reclame