1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS
NOS Nieuws

Wekdienst 26/7: opnieuw snikhete dag, gamers massaal naar Veghel

Goedemorgen! We hopen dat je ondanks de warme nacht toch lekker geslapen hebt. Vandaag verenigen gamers zich in Veghel voor CampZone, het grootste outdoor gaming-event van Nederland. En in de Eerste Kamer houdt Jan Terlouw de Onafhankelijkheidsrede.

Voor we door gaan met het weer van vandaag: sinds vannacht is er officieel sprake van een hittegolf. Om even voor 3 uur was het in De Bilt 29,7 graden en daarmee was het vijf dagen op rij zomers warm.

En vandaag wordt het wederom snikheet. Op enkele plekken is er meer bewolking, maar op de meeste plaatsen blijft het zonnig. Het wordt 32 tot 39 graden met een matige zuidoosten wind.

Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In Veghel begint CampZone. Bezoekers kamperen op het terrein en nemen hun eigen pc, laptop of gameconsole mee om elf dagen lang te genieten van alles dat met gamen te maken heeft.
  • In de Eerste Kamer houdt Jan Terlouw de Onafhankelijkheidsrede 2019. Hij doet dat ter herinnering aan de ondertekening van het Plakkaat van Verlatinghe - zeg maar de Nederlandse onafhankelijkheidsverklaring - op 26 juli 1581.
  • Veel beelden van paleis Noordeinde en de Koninklijke Stallen in de media vandaag, want deze zomer worden het werkpaleis van de Koning en het stallencomplex weer opengesteld voor publiek (de kaartjes voor het paleis waren heel snel uitverkocht). De pers mag vandaag al een kijkje nemen.
ANP
Vaklui waren dit voorjaar bezig met het opknappen van de logeervleugel van paleis Noordeinde

Wat heb je gemist?

Het Mensenrechtencomité van de Verenigde Naties vindt dat Nederland meer moet doen voor gedupeerden van de gaswinning. Het comité maakt zich zorgen over de effecten van gaswinning op de mentale en fysieke gezondheid van de inwoners van het bevingsgebied. Om de situatie te verbeteren zou de overheid een passende schadevergoeding moeten betalen en moeten Groningers meer betrokken worden bij het afbouwplan. Het is de tweede keer dat de VN Nederland hiervoor op de vingers tikt.

Ander nieuws uit de nacht:

  • Voor het eerst in vier jaar is het aantal ontvoeringen van kinderen in Nederland afgenomen. In 2018 waren er 221 gevallen bekend, in 2017 waren het er 288. Het gaat vaak om jonge kinderen, meer dan de helft is onder de 6 jaar. In de meeste gevallen is de moeder de dader.
  • De twee raketten die Noord-Korea gisteren lanceerde waren een waarschuwing aan Zuid-Korea. Dat zegt de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in een verklaring die het staatspersbureau heeft uitgegeven. Kim wil dat Zuid-Korea stopt met militaire oefeningen.
  • Arsenal-spelers Mesut Özil en Sead Kolasinac zijn in Londen ontsnapt aan een gewapende roofoverval. Met messen gewapende mannen probeerden de auto van Özil te stelen, maar hadden niet op passagier Kolasinac gerekend. Hij stapte uit en joeg de aanvallers weg:

En dan nog dit:

10.000 jonge Nederlanders zijn kwijt. Dat komt omdat ze nergens staan ingeschreven, waardoor overheidsinstanties niet weten waar ze zijn. Vorig jaar waren ruim 50.000 jongeren uit het zicht van instanties, dat zijn er ruim 1500 meer dan het jaar ervoor.

NOS op 3 ging op zoek naar spookjongeren en sprak met drie spookjongeren. Bekijk hier de video:

Er zijn 10.000 jonge Nederlanders kwijt

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl