Libische bedrijven en personen die op de internationale sanctielijst staan, hebben voor ten minste drie miljard euro op Nederlandse bankrekeningen staan.

Als gevolg van VN- en Europese sancties moesten de tegoeden van Libische staatsbedrijven en een groot aantal privé-personen worden geblokkeerd. Volgens het ministerie van Financiën is er nu een bedrag van 3,1 miljard euro in Nederland geblokkeerd.

Productie stilgelegd

Uit onderzoek van de NOS blijkt dat onder meer een joint venture van Yara in Sluiskil door de sancties wordt getroffen. De Libyan Norwegian Fertiliser Company B.V. is gevestigd in Sluiskil. De helft van dit bedrijf is in handen van de National Oil Corporation of Libya en de Libyan Investment Authority.

Het bedrijf in Sluiskil beschikt over een productiefaciliteit in Brega, waar onder meer ammoniak wordt geproduceerd. De productie is inmiddels stilgelegd. Een woordvoerder erkende dat de sancties ook het bedrijf raken. Hij kon niet bevestigen dat de tegoeden op Nederlandse rekeningen zijn geblokkeerd.

Daarnaast blijkt uit gegevens van de Kamer van Koophandel dat ook Libyan Airlines in Nederland is gevestigd. Eerder was al bekend dat Tamoil door de sancties werd getroffen.

Uitzonderlijk veel

Het bedrag van 3,1 miljard is uitzonderlijk groot; bij andere internationale sancties in het verleden zijn er nauwelijks tegoeden bevroren.

Uit vertrouwelijke documenten die via WikiLeaks openbaar werden, bleek al dat Amerikaanse diplomaten ervan uitgingen dat het staatsfonds van Libië zo'n 32 miljard dollar heeft gestald bij verschillende instellingen in Europa en de Verenigde Staten.

STER reclame