Kira Toussaint in actie op de 50 meter rugslag in Zuid-Korea

Toussaint laatste in eerste individuele WK-finale

Kira Toussaint is bij de WK zwemmen in het Zuid-Koreaanse Gwangju als achtste geëindigd in de finale van de 50 meter rugslag. De 25-jarige zwemster klokte in haar eerste individuele WK-finale de laatste tijd: 27,85.

Daarmee was ze iets langzamer dan in de halve finales, toen ze met 27,78 een persoonlijk record zwom en een honderdste van een seconde tekort kwam om het Nederlands record (27,77) van Hinkelien Schreuder uit 2009 te evenaren.

WK-goud voor Smoliga, Toussaint achtste

Het goud ging naar de Amerikaanse Olivia Smoliga. De 24-jarige zwemster verwees de Braziliaanse titelverdedigster Etiene Medeiros naar het zilver: 27,33 om 27.44.

Smoliga won dinsdag op de 100 meter rugslag rug brons achter Kylie Masse en Minna Atherton. Ze had zich met de vijfde tijd voor de finale van de 50 meter rugslag geplaatst. Daarin had ze de zevende reactietijd en knalde ze vervolgens naar de zege.

Bij de WK kortebaan van vorig jaar won ze goud op zowel de 50 als de 100 meter. Toussaint werd weliswaar laatste, maar was tevreden over haar race en blij met haar tweede tijd ooit. "Natuurlijk wil ik meer, maar ik heb een goede race gezwommen."

Toussaint: 'Ik ben het zwemmen meer gaan waarderen'

"Ik kan niet ontevreden zijn", aldus Toussaint. "Na al dat doping-gedoe ben ik het zwemmen echt meer gaan waarderen. Als ik zwem, wil ik het nu altijd goed doen. Daardoor heb ik meer focus bij het trainen en heb ik al veel technische dingen verbeterd."

Kapás troeft Amerikaans duo af

Boglárka Kapás veroverde in Gwangju de wereldtitel op de 200 meter vlinderslag. Dankzij een machtig eindschot was de Europees kampioene uit Hongarije de twee Amerikaanse favorieten Hali Flickinger en Katie Drabot de baas.

Hali Flickinger, Boglárka Kapás en Katie Drabot met hun WK-medailles

Flickinger en Drabot hadden in de halve finales met 2.06,25 en 2.06,59 veruit de snelste tijden gezwommen. Kapás zwom woensdag 2.07,33, de derde tijd in de halve eindstrijd.

In de WK-finale bouwde de Hongaarse zwemster, die op de WK van 2015 zilver won op de 1.500 meter vrije slag, haar race geweldig op. Halverwege lag ze nog achtste, na 150 meter vierde en in de laatste baan knalde ze langs de Amerikaanse vrouwen naar 2.06,78.

Weer buigt de VS voor Australië

Fascinerend was het gevecht tussen de Amerikaanse en de Australische vrouwen op de 4x200 meter vrije slag. Australië kwam als winnaar uit dat duel en zwom met 7.41,50 een nieuw wereldrecord.

De Australische estafettevrouwen vieren hun wereldtitel op de 4x200 meter vrij

Australië had de Verenigde Staten al geklopt op de 4x100 meter vrije slag en op de 4x100 meter wisselslag voor gemengde teams. De Amerikaanse zwemsters wonnen op zes van de zeven vorige WK's goud op dit nummer, alleen in 2003 werden ze 'slechts' tweede.

De Australische startzwemster Ariarne Titmus (1.54,27) was de snelste in de finale. Penny Oleksiak (1.54,36) zwom de tweede snelste tijd en zij zwom Canada langs China naar de bronzen medaille.