Arno Kamminga na zijn serie op de 100 meter schoolslag
NOS Sport

Geen WK-finale, wel Nederlands record voor Kamminga

Arno Kamminga heeft zich bij de WK zwemmen net niet weten te plaatsen voor de finale van de 200 meter schoolslag, maar hij kon toch tevreden zijn. Hij zwom in de halve finales een Nederlands record (2.06,67) en verzekerde zich van een startbewijs voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio.

De 23-jarige Kamminga had zich als zevende (2.09,39) geplaatst voor de halve eindstrijd en leverde daarin een prima race af. Met 2.08,48 dook hij 0,22 onder het record dat hij in april 2018 zwom.

Nederlands record en OS-ticket voor Kamminga

Het bleek uiteindelijk de tiende tijd te zijn, 0,21 te langzaam voor een plek in de finale, maar wel genoeg voor de top-12. Dat laatste is de norm voor olympische kwalificatie. "Ik heb mijn doel behaald", vertelde hij na afloop. "Dus ik ben hartstikke blij."

De snelste man van de dag was Matthew Wilson, die met 2.06,67 het wereldrecord evenaarde. "Heel mooi", aldus Kamminga. "Ik verbeter mijn nationaal record en ik wilde wat harder dan in de series. Ik kan niet anders dan tevreden zijn."

Kamminga: 'Ik kan niet anders dan tevreden zijn'

Kamminga, die op de 100 meter schoolslag dertiende werd en daardoor net naast een olympisch startbewijs greep, moest wel even de knop omzetten na die eerste dag. "Dat vond ik echt moeilijk, maar dit is pas mijn tweede WK en ik heb nog veel te leren. Nu ik weet dat er kansen zijn, is het toch wel anders om te racen."

Dressel prolongeert wereldtitel op 100 vrij

Caeleb Dressel veroverde in Gwangju zijn derde gouden medaille. De Amerikaanse zwemmer prolongeerde zijn wereldtitel op het koningsnummer, de 100 meter vrije slag.

De 22-jarige Dressel, die zijn elfde wereldtitel op de langebaan veroverde, moest wel alles uit de kast halen om olympisch kampioen Kyle Chalmers achter zich te houden.

Dressel weer wereldkampioen op 100 vrij

De Australiër had bij het keerpunt een halve seconde achterstand op de 21-jarige Amerikaan, zette op de tweede baan de turbo aan, maar kwam uiteindelijk 0,12 tekort: 46,96 om 47,08.

Dressel zwom pas de derde tijd ooit onder de 47 seconden en gaf maar 0,05 seconde toe op het wereldrecord van de Braziliaan Cesar Cielo Filho.

Seto beëindigt hegemonie Amerika op 200 wissel

Daiya Seto veroverde de titel op de 200 meter wisselslag. De Japanse zwemmer hield in de eindsprint Jeremy Desplanches achter zich. Desplanches wist daardoor net niet de eerste wereldkampioen uit Zwitserland te worden.

Jeremy Desplanches, Daiya Seto en Chase Kalisz met hun WK-medailles

De 25-jarige Seto pakte al zes wereldtitels (korte- en langebaan) op de 400 meter meter wisselslag en maakte met zijn winst op de 200 meter wisselslag een einde aan de hegemonie van de Amerikanen.

Sinds 2003 ging de titel naar Michael Phelps (drie keer), Ryan Lochte (vier keer) en Chase Kalisz (2017). Kalisz won nu op 0,64 brons.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl