De Nederlandse estafetteploeg is gediskwalificeerd in de finale van de 4 x 100 meter gemengd
NOS Sport

Nederlandse estafetteploeg na diskwalificatie toch met opgeheven hoofd richting Tokio

Voor de Nederlandse zwemploeg is de 4x100 meter vrije slag gemengd in een enorme anticlimax geëindigd. Oranje werd gediskwalificeerd. Maar ondanks de uitsluiting overheerste er na afloop vooral trots bij Femke Heemskerk, Kira Toussaint, Mathys Goosen en Arno Kamminga.

"Waarschijnlijk een te vroege overname", verzuchtte Heemskerk, zoekend naar een verklaring voor de diskwalificatie. "Ik had het idee dat ik goed aan het zwemmen was, maar ik weet het niet."

In de finale, waarin Australië uiteindelijk het WK-goud pakte, leek Nederland met een zevende plaats een keurig resultaat te boeken.

"Hier zwemmen is al een bonus", vond Goosen. "Het was een mooie race, jammer dat we dat Nederlands record niet hebben kunnen innen", aldus Kamminga.

Estafetteploeg na diskwalificatie: 'We weten niet wat er gebeurd is'

Het optreden van de Nederlandse ploeg biedt hoe dan ook perspectief, want het olympisch ticket voor volgend jaar werd wel bemachtigd dankzij een goede tijd in de halve finales (3.44,67). Toussaint had na afloop dan ook geen zin om een schuldige aan te wijzen voor de diskwalificatie in de eindstrijd.

"Het is heel naar als jij die persoon bent. Iedereen doet wat-ie op dit moment het beste denkt te kunnen doen. We doen het met zijn vieren, je kunt moeilijk een persoon de schuld geven."

In de officiële uitslag werd in eerste instantie nog niet duidelijk waar de fout zat. "We hebben het gewoon goed gedaan", concludeerde Toussaint. "Dit is het risico van het vak."

Even later verschafte de jury alsnog duidelijkheid. Waar aanvankelijk gedacht werd aan een verkeerde overname, bleek uit het rapport dat Toussaint de fout had gemaakt door te lang onder water te blijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl