Politici en nabestaanden na de stemming
NOS Nieuws

Fonds voor hulpverleners 11 september blijft tot 2090 bestaan

Het hulpfonds voor mensen die in de nasleep van de aanslagen op 11 september 2001 ziek zijn geworden, blijft bestaan. De Amerikaanse Senaat heeft vrijwel unaniem een wet goedgekeurd die dat regelt. Alleen twee Republikeinse politici stemden tegen vanwege de hoge kosten en gebrek aan toezicht.

Het fonds zou volgend jaar stoppen met het uitkeren van vergoedingen aan de slachtoffers, omdat het geld bijna op was. Voor de komende 10 jaar zijn de geschatte kosten 10 miljard dollar.

Het Victim Compensation Fund (VCF) werd kort na de terroristische aanslagen van 11 september 2001 ingesteld. Het dekt de medische kosten van hulpverleners en vrijwilligers die door hun reddings- of bergingswerk gewond zijn geraakt of ziek zijn geworden. Ook krijgen ze een arbeidsongeschiktheidsuitkering en keert het fonds geld uit aan nabestaanden van overleden slachtoffers.

Tussen 2001 en 2004 is in totaal een bedrag van zeven miljard dollar uitgekeerd. Het geld ging naar 2880 nabestaanden en naar 2680 slachtoffers. Tussen 2011 en 2018 zijn er nog 39.000 claims bij het fonds binnengekomen. Vorig jaar werd bekend dat zo'n 2000 mensen zijn overleden aan de directe gevolgen van de aanval op de Twin Towers. Veel mensen, onder wie brandweerlieden, overleden bijvoorbeeld aan de gevolgen van het inademen van de giftige stoffen die vrijkwamen bij het instorten van de torens.

De verwachting is dat het aantal slachtoffers en het aantal claims zal toenemen in de komende jaren. President Trump zal binnenkort de wet ondertekenen.

Bekijk hier de gebeurtenissen van 11 september 2001

Terugblik: wat gebeurde er op 11 september 2001?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl