1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS
NOS Wielrennen

Etappe 17: hitte gaat 'honderd procent' rol spelen in laatste overgangsrit

Nog één dag voor het spannende slot van de Tour de France losbarst. De laatste zogeheten overgangsetappe voordat de Alpenreuzen opdoemen, is de zeventiende rit van Pont du Gard naar Gap.

En net als gisteren gaat de hitte een rol spelen in de 200 kilometer lange rit. "Het is een wedstrijd in een wedstrijd. Dat is altijd wel het geval, maar nu extreem", weet oud-wielrenner Rob Harmeling. "Normaal koelt de wind je een beetje af, maar dit is net of je een föhn aanzet."

"Dit heeft honderd procent invloed op het herstel", vertelt Harmeling. "De hitte kan naar je hoofd stijgen, waardoor je fietst met lichte hoofdpijn. Die stomme valpartijtjes van vandaag kunnen daardoor komen, door concentratiegebrek."

Presentator Herman van der Zandt vertelt over de historie van Pont du Gard en Gap in de Tour.

De Tourgeschiedenis van Pont du Gard en Gap: Wagtmans wint in 1953

En dan moet je ook nog maar geluk hebben met het hotel van de nacht ervoor. "Daar heb ik nog wel een verhaal over", begint Harmeling.

Urinegeur en ontbrekende airco's

"Ploegen krijgen van de Tourorganisatie hotels aangewezen. Om dat zo eerlijk mogelijk te maken, worden de sterren van de hotels gelijk verdeeld. De ene keer zit je in een goed hotel, de andere keer niet."

"Een paar jaar geleden was ik ergens in de Alpen bij het toenmalige Tinkoff-Saxo. Zij lagen in een hotel waar de urinegeur je al tegemoetkwam in de lobby. Echt heel erg. En die kamers hadden ook geen airco en de ploeg had geen mobiele airco's bij zich. Die renners lagen te zweten op hun nest. Dat is een wedstrijd na een wedstrijd, dan herstel je helemaal niet."

Daar dacht Tinkoff-Saxo een oplossing voor te hebben. "Ze wilden in de bus van de ploeg slapen om zo een goede nachtrust te hebben, maar dat mag niet. Dan word je gediskwalificeerd. Je móet dus in dat hotel slapen", vertelt Harmeling. "Werkelijk waar, je schrikt je suf in wat voor hotels ze liggen."

Twee cols

De finish van de zeventiende etappe ligt in een afdaling naar Gap, voor de 24ste keer in de geschiedenis aankomstplaats in de Tour. Onderweg komen de renners een berg van de vierde en een van de derde categorie tegen.

Touruitzendingen 24 juli

Etappe 17: liveblog 12.00 uur NOS.nl en NOS-app
Radio Tour de France 14.00 uur NPO Radio 1
Etappe 17: liveverslag 14.15 uur NPO 1, NOS.nl en NOS-app
De Avondetappe 22.20 uur NPO 1, NOS.nl en NOS-app

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl