NOS NieuwsAangepast

Afgedankte apparaten vormen 'onzichtbare afvalberg'

Nederlanders hebben steeds meer afgedankte apparaten thuis liggen die niet worden gerecycled. Televisies, telefoons en andere apparatuur worden sneller vervangen en de oude apparaten liggen vaak ergens in huis stof te vangen.

De recyclingbranche waarschuwt voor een "onzichtbare afvalberg". Zo liggen de apparaten bij mensen weggestopt in lades, kasten en dozen in plaats van dat ze worden aangeboden om hergebruikt te worden.

En dat is zonde, zegt Jan Kamminga van de NVMP, een vereniging die zich inzet voor het inzamelen en recyclen van afgedankte huishoudelijke apparaten. "We kunnen 80 tot 90 procent van de apparaten die worden ingeleverd opnieuw gebruiken. Het is dus belangrijk voor ons milieu en om de uitstoot tegen te gaan."

'Hell of a job'

De initiatiefnemers stellen dat de "onzichtbare afvalberg" van achtergebleven apparaten steeds groter wordt. "Dat komt omdat we in een economisch gunstige tijd leven waarin veel gekocht wordt, maar niet heel veel wordt ingeleverd", zegt Kamminga.

In de wet staat dat dit jaar 65 procent van het gewicht van de nieuw op de markt gebrachte apparatuur ingezameld en verwerkt moet worden. "In 2017 zaten we op 54 procent, vorig jaar zijn we gedaald naar 49 procent. Het wordt dus 'a hell of a job' om die 65 procent te halen", vreest Kamminga.

Om ervoor te zorgen dat het achtergebleven elektrisch afval toch wordt ingeleverd komt er in oktober een campagne van gemeenten, producenten en verkopers; de Nationale Recycle Week. Onder het motto 'Iedereen recyclet' moet bij consumenten meer aandacht komen voor het nut van recyclen van afgedankte apparaten.

Niet bij het restafval

Volgens Kamminga leveren we nu te weinig apparaten in, omdat het voor veel mensen toch een stap is die ze moeten nemen. "Je moet naar de gemeente om het in te leveren. Je zegt wel eens tegen elkaar: 'dat gaan we nou echt eens een keer doen', maar vaak komt het er dan toch niet meer van."

Het gevolg is dat sommige mensen hun oude apparaten bij het restafval gooien of op straat zetten. "Wat je dan ziet is dat er 's morgens vroeg van die mannen met aanhangwagentjes langskomen om die dingen op te halen. Wij noemen dat 'morgensterren'. Zij halen de waardevolle elementen eruit en waar de rest belandt weet je niet. Behalve dat het slecht is voor het milieu, moet je het ook gewoon niet willen", zegt Kamminga.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl