NOS Nieuws

Online handel in privégegevens uit kentekenregister

Er worden maandelijks vermoedelijk tientallen namen en adressen uit het kentekenregister verhandeld, mogelijk voor criminele doeleinden. Dat schrijft RTL Nieuws op basis van eigen onderzoek. Autoregistratieautoriteit RDW is afgelopen week door het nieuwsprogramma op de hoogte gesteld en is samen met de politie een onderzoek gestart.

De RDW beheert zo'n 11,5 miljoen Nederlandse kentekens met naast openbare voertuiggegevens ook persoonsgegevens, die niet openbaar zijn. Op de populaire chat-app Telegram wordt echter geadverteerd met het aanbieden van de privégegevens.

De bedragen lopen uiteen van 50 tot 150 euro, schrijft RTL Nieuws, dat het aanbod de afgelopen maanden in de gaten hield. Bij elke aanvraag die het programma deed, kreeg het binnen enkele minuten naam, adres en woonplaats bij een kentekenplaat en soms zelfs het juiste telefoonnummer. Dat gebeurde volgens de tussenpersonen via een "ingang bij de gemeente".

Het is nog niet duidelijk waar het lek zit. De online verkopers zeggen RDW-werknemers te kennen die toegang tot het kentekenregister hebben. De betaling gaat via PaySafe, een Tikkie of in bitcoins.

"Als dat echt zo is, wat we aannemen, is dat een ernstige zaak en daarom zijn we ook direct een onderzoek begonnen", reageert Gert Jan Holland, manager Registratie en Informatie bij de RDW. "We weten nog niet wat er is misgegaan."

Volgens Holland doet de RDW er alles aan om de privacy te waarborgen. "We hebben een heel stelsel van maatregelen om de gegevens van burgers en bedrijven te beschermen." De RDW ontsloeg in het verleden een werknemer die gegevens doorspeelde aan derden.

"Het is kwalijk dat iemand over de rug van anderen gegevens deelt en verkoopt", zegt Holland. "En natuurlijk vooral dat de gegevens in handen komen van derden die er mogelijk wat mee willen. Ik neem niet aan dat je zomaar ergens voor betaalt."

In de zaak van de voortvluchtige crimineel Ridouan T. leidde gelekte kentekeninformatie tot de liquidatie van misdaadblogger Martin Kok, bleek uit een reconstructie van NRC. Kroongetuige Nabil B. trok in opdracht het kenteken na, naar eigen zeggen zonder te weten waarvoor. Door een lek bij de parkeercontrole van de gemeente Amsterdam werden relevante NAW-gegevens achterhaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl