Li Peng AFP

De Chinese oud-premier Li Peng is na een ziekbed overleden. Li, ook wel bekend als 'de slager van Peking', was 90 jaar.

Li Peng was premier van China van 1988 tot 1998. Hij diende in die tijd onder de presidenten Yang Shangkun en Jiang Zemin. Daarna was hij tot 2003 voorzitter van het Nationaal Volkscongres.

Li verloor op jonge leeftijd zijn vader, die werd vermoord tijdens de communistische revolutie. Hij werd vervolgens opgevoed door de eerste Chinese premier, Zhou Enlai. Later volgde Li een opleiding tot ingenieur in toenmalige Sovjetunie en hij bleef daar nog een tijd werken voor hij terugkeerde naar China.

Hardliner

Li bekleedde binnen de communistische partij verschillende functies en stond bekend als een hardliner. Hij heeft een deel van zijn reputatie te danken aan het feit dat hij premier was ten tijde van het bloedige neerslaan van het studentenprotest op het het Plein van de Hemelse Vrede in 1989.

Ruim een miljoen studenten namen deel aan het grootste protest tegen de Chinese Communistische Partij sinds de revolutie van 1949.

Het Plein van de Hemelse Vrede werd op hardhandige en bloedige wijze schoongeveegd:

Het bloedbad dat in China wordt genegeerd en vergeten

Tot op de dag van vandaag is onduidelijk hoeveel mensen daarbij om het leven zijn gekomen, maar het leverde Li zijn bijnaam "de slager van Peking" op.

Li Peng was ook de premier achter het project van de Drieklovendam, een stuwdam van 185 meter hoog in de Yangtze-rivier. Het project was omstreden omdat het met 22 miljard dollar veel duurder werd dan de bedoeling was. Ook moesten ruim een miljoen Chinezen hun huis uit.

In 2003 nam Li Peng afscheid als voorzitter van het Volkscongres. Hij verscheen daarna nog maar weinig in het openbaar.

STER reclame