Boris Johnson en Jeremy Hunt tijdens een tv-debat

Verenigd Koninkrijk krijgt nieuwe premier: Johnson of Hunt?

Wordt het de gedoodverfde winnaar Boris Johnson of toch underdog Jeremy Hunt? Aan het begin van de middag maken de Conservatieven bekend wie van de twee mannen de nieuwe partijleider wordt en daarmee de nieuwe Britse premier.

De ongeveer 160.000 leden van de Conservatieve Partij hadden tot gisteravond 18.00 uur om hun briefstem uit te brengen. Afgelopen nacht zijn alle stemmen geteld. Rond 13.00 uur wordt de uitslag verwacht, de winnaar zal daarna een korte speech geven.

Het zou volgens oud-correspondent Hieke Jippes een enorme verrassing zijn als Hunt alsnog zou winnen. Johnson is de topfavoriet, omdat hij bij het publiek veel meer tot de verbeelding spreekt. "Hij had al een veel grotere bekendheid dan Hunt, ook door zijn verleden als burgemeester van Londen", zegt ze in het NOS Radio 1 Journaal.

Nieuwsuur sprak met een oud-topadviseur van Boris Johnson. Hij zegt dat de EU Johnson niet moet onderschatten:

Het lijkt zijn partijgenoten volgens haar niet te hinderen dat hij het niet zo nauw neemt met de waarheid en onhandig kan overkomen. "Iedereen weet dat hij geen oog voor detail heeft, dat hij in de campagne links en rechts beloftes heeft gedaan die hij nooit kan waarmaken. Hij wordt gezien als man van het volk, populairder dan Hunt en ook als iemand die straks Labour kan verslaan."

Bij een winst voor Johnson is het heel erg van belang hoe groot de marge is, zegt Jippes. "Dat geeft aan wat hij zich op de korte termijn kan permitteren. Bijvoorbeeld over wie hij in zijn kabinet vraagt en welke huidige ministers hij niet zal durven laten vallen."

Johnson of Hunt neemt het premierschap over van Theresa May voor de rest van haar termijn, die loopt tot 2022. De leiderschapsverkiezingen werden uitgeschreven nadat premier May begin juni was opgestapt na een reeks mislukte pogingen om haar brexitdeal met de Europese Unie door het parlement te krijgen.

Laatste kabinetsberaad

May zit vanmorgen haar laatste kabinetsberaad voor. Morgenmiddag gaat ze, na haar laatste vragenuurtje in het Lagerhuis, naar koningin Elizabeth om officieel haar ontslag in te dienen.

Johnson of Hunt zal zich daarna melden op Buckingham Palace. Na een gesprek met de koningin, die hem zal vragen een regering te vormen, neemt de nieuwe premier zijn intrek in ambtswoning 10 Downing Street. Donderdag en vrijdag zal duidelijk worden hoe zijn ministersploeg eruit komt te zien.

De NOS zendt de bekendmaking en speech rechtstreeks uit via een livestream op NOS.nl en de app.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl