Ties Elzerman ANP

Ties Elzerman heeft op de WK zwemmen in het Zuid-Koreaanse Gwangju de halve finales bereikt op de 50 meter schoolslag. De Nederlands recordhouder noteerde in de series de veertiende tijd: 27,19.

Daarin was Adam Peaty met afstand het snelste. De Engelsman, die zondag op de 100 meter schoolslag nog een wereldrecord zwom, was met 26,28 bijna een halve seconde rapper dan de nummers twee, de Brazilianen Felipe Lima en Joao Gomes.

De halve finales zijn later vandaag om 13.41 uur. Elzerman is de enige Nederlander die vanmiddag in Zuid-Korea het water in moet.

De Amerikaanse topzwemster Katie Ledecky zal dinsdag niet in actie komen in de finale van de 1500 meter vrije slag. Volgens een verklaring van de Amerikaanse zwemploeg heeft de titelverdedigster op die afstand zich afgemeld "vanwege medische redenen". Eerder sloeg ze ook al de series van de 200 meter vrij over.

De WK dreigen zo voor haar op een grote mislukking uit de te draaien. De 22-jarige Ledecky werd zondag verrassend onttroond op de 400 meter. De zwemster in het bezit van veertien wereldtitels en vijf olympische titels, kan nu alleen nog een gooi naar goud doen op de 800 meter, waarop ze ook titelverdedigster is, maar het is onduidelijk of ze op tijd fit is voor die afstand.

STER reclame