Mark van Bommel (rechts) overlegt met zijn technische staf tijdens PSV-VfL Wolfsburg Pro Shots
NOS Voetbal

PSV moet nu al op examen, maar heeft nog niet alle antwoorden

Hoe zal het PSV vergaan zonder de vertrokken Luuk de Jong, Angeliño en Daniel Schwaab? De Eindhovenaren krijgen de komende periode het antwoord, maar dinsdagavond wacht al een examen in de tweede voorronde van de Champions League tegen FC Basel.

Een ding is zonneklaar: het voetbal van de ploeg van Mark van Bommel zal zonder De Jong vaker over de grond gaan.

Van kopkracht naar snelheid

Voorheen was de tactiek grotendeels afgestemd op de kopkracht van De Jong, met als gevolg dat de ploeg vooral met hoge voorzetten gevaar trachtte te stichten in het vijandelijk strafschopgebied. PSV moet nu anticiperen op de snelheid en wendbaarheid van De Jongs vervanger in de punt van aanval, Donyell Malen, die het liefst over de grond wordt aangespeeld.

De jeugdinternational is van nature een buitenspeler, maar speelde afgelopen seizoen ook vijf keer in de spits. Dat werpt de vraag op of Malen kan uitgroeien tot een echte goalgetter?

De keuzes die trainer Mark van Bommel heeft met zijn PSV-selectie:

NOS

"Nu heb je weer andere spelers, andere karakters en eigenschappen die op het veld staan. Die moet je wel weer proberen met elkaar te laten spelen", erkende Van Bommel.

De erfenis van Angeliño

Ook de invulling van de linksbackpositie is nog ongewis, nadat de vorig jaar onomstreden Angeliño door Manchester City weer uit Eindhoven werd weggeplukt. PSV haalde de Spanjaard Toni Lato en de Fransman Olivier Boscagli als vervangers.

Het zijn geen routiniers zoals bijvoorbeeld Erik Pieters, die ook even met PSV in verband werd gebracht, maar twee jonkies van 21 jaar.

Lato lijkt voorlopig de voorkeur te krijgen, al maakte hij vorige week woensdag wel een onzekere indruk in het oefenduel van PSV met VfL Wolfsburg (0-2).

Toni Lato (midden) poseert bij zijn presentatie met John de Jong en Willy van der Kuijlen PSV Media

Oefenduels PSV - zomer 2019

PSV-FC Sion 0-0
PSV-OGC Nice 2-3
PSV-Aris Saloniki 3-0
PSV-VfL Wolfsburg 0-2

Het grootste vraagteken binnen het elftal van Van Bommel is misschien wel de rechterpositie in het hart van de defensie. Wie moet de vertrokken Schwaab opvolgen?

Derrick Luckassen - vorig jaar verhuurd aan Hertha BSC - beleeft op die positie weliswaar een revival, maar dat lijkt vooral bij gebrek aan alternatieven.

Opnieuw een Duitse verdediger?

PSV is namelijk op de transfermarkt nog zoekende naar een centrale verdediger en is uitgekomen bij Timo Baumgartl van het gedegradeerde VfB Stuttgart.

De 23-jarige verdediger, die in juni met Duitsland de finale van het EK onder 21 haalde, zou volgens het Eindhovens Dagblad al persoonlijk rond zijn met PSV.

De runner-up van het afgelopen eredivisiejaar moet het met Stuttgart nog wel eens worden over de prijs. Naar verluidt wil Stuttgart 10 miljoen euro hebben voor Baumgartl.

Timo Baumgartl (rechts) in actie namens Duitsland tijdens de finale van het EK onder 21 in juni AFP

Het zijn sowieso nog onzekere weken voor PSV voordat de transfermarkt weer op slot gaat. Zo staat Gastón Pereiro op het punt om naar Spartak Moskou te verkassen.

In Eindhoven weet men ook dat Steven Bergwijn, Hirving Lozano en zelfs ook Jeroen Zoet een nieuw avontuur ambiëren, al hoeft het drietal niet per se weg.

PSV liet weten dat geïnteresseerde clubs wat betreft Bergwijn en Lozano pas na het tweeluik met Basel (weer) mogen aankloppen, om zo geen onrust te veroorzaken rond het cruciale Champions League-tweeluik.

Dat klinkt vastberaden, maar de grote vraag blijft altijd of de clubleiding ook zo resoluut blijft als een Europese topclub zich deze week met een dikke cheque bij de voordeur van het Philips Stadion meldt?

Steven Bergwijn Getty Images

En John de Jong heeft ook nog zijn handen vol aan het getouwtrek rond Steven Berghuis. Hoewel Feyenoord bij herhaling laat weten de aanvaller niet kwijt te willen, blijft PSV proberen om hem naar Eindhoven te halen. Dat steekspel zal ongetwijfeld de komende dagen en mogelijk weken doorgaan.

Maar vanavond wacht eerst de Champions League-hymne.

STER reclame