Archiefbeeld van jachtvliegtuigen van de Zuid-Koreaanse luchtmacht
NOS NieuwsAangepast

Zuid-Korea waarschuwt Russische bommenwerper met schoten

Een Russische bommenwerper is het Zuid-Koreaanse luchtruim binnengedrongen. Zuid-Korea liet daarop straaljagers opstijgen en honderden waarschuwingsschoten afvuren. De bommenwerper kwam daarna nog een keer het luchtruim binnen, er zijn toen nogmaals schoten gelost.

Het incident gebeurde boven de Japanse Zee, ten oosten van het Koreaanse vasteland, bij de Rotsen van Liancourt. Dat zijn een paar kleine eilanden die door zowel Japan als Zuid-Korea worden geclaimd.

Japan reageerde later vandaag ook op de Russische actie. "Het is Japan dat actie moet ondernemen tegen de Russen. Dat is niet iets wat Zuid-Korea moet doen", zei de Japanse minister van Buitenlandse Zaken op een persconferentie.

Chinese vliegtuigen

Het is de eerste keer dat een Russisch militair toestel het Zuid-Koreaanse luchtruim is binnengedrongen. Naast de bommenwerper vlogen nog twee andere Russische toestellen en twee Chinese vliegtuigen in de buurt. Die hebben het luchtruim niet geschonden.

Het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie gaat later vandaag formeel protest indienen bij de ambassades van Rusland en China.

Gevaarlijke situatie

Rusland spreekt tegen dat zijn strategische bommenwerpers in het Zuid-Koreaanse luchtruim vlogen. Volgens het Russische ministerie van Defensie vlogen de toestellen in internationaal luchtruim en gedroegen de Zuid-Koreanen zich "onprofessioneel". Zo zouden de gevechtsvliegtuigen het pad van de bommenwerpers hebben gekruist, waardoor er een gevaarlijke situatie ontstond. De Zuid-Koreanen zouden ook niet hebben geprobeerd om contact op te nemen.

Bij ons land worden ook weleens Russische militaire toestellen onderschept. Die worden dan in de regel gevolgd door Nederlandse F-16's of jachtvliegtuigen van een bondgenoot totdat ze het luchtruim weer uit zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl