NOS Wielrennen

Kruijswijk taxeert derde Tourweek: 'Wordt spannend tot de laatste rit'

Kruijswijk taxeert derde Tourweek: 'Wordt spannend tot de laatste rit'

Nog vijf etappes in de Tour de France en Steven Kruijswijk weet of hij zijn doel - een podiumplaats op de Champs-Élysées - heeft bereikt. Maar op weg naar Parijs kan er nog van alles gebeuren.

Temeer daar er drie zware Alpenritten op het menu staan. De rustdag is een ideale gelegenheid om die zware etappes eens door te nemen met de kopman van Jumbo-Visma. Hoe kijkt Kruijswijk naar de komende dagen?

Donderdag: drie Alpenreuzen

De nagenoeg vlakke rit op dinsdag en de niet zo zware etappe op woensdag moet Kruijswijk eenvoudig kunnen doorstaan. "Gefocust en scherp blijven. De dag veilig doorkomen en goed drinken en koelen", zegt hij over de komende twee dagen, waarop de temperatuur in de aankomstplaatsen Nîmes en Gap naar verwachting de 30 graden ruim zal overstijgen.

Pas echt interessant wordt het op donderdag, wanneer een loodzware rit met twee cols van de buitencategorie op het programma staat. "208 kilometer met drie van die Alpenreuzen. Dat gaat een belangrijke dag worden. De finish ligt in een afdaling net na de Galibier, dus ik verwacht zeker strijd."

NOS
Touretappe 18: met de Izoard en de Galibier een loodzware

De Col du Galibier behoort, evenals de Col d'Izoard, tot de hors catégorie. Kruijswijk verwacht dat daar de beslissende slag zal worden geslagen. "En het dan in de afdaling van twintig kilometer proberen vol te houden. Wil je je concurrenten echt onder druk zetten, zal je het voor de top moeten doen."

Top algemeen klassement

1. Julian Alaphilippe
2. Geraint Thomas + 1.35
3. Steven Kruijswijk + 1.47
4. Thibaut Pinot + 1.50
5. Egan Bernal + 2.02

Vrijdag: 2.770 meter hoog

Met 126,5 kilometer is de negentiende etappe van Saint-Jean-de-Maurienne naar Tignes niet lang, maar gezien de hoogtemeters wel moordend. Kruijswijk: "Hier zie je de hoogte toeslaan, 2.770 meter. We hebben daar getraind en de hoogte is niet wat je gewend bent."

De 32-jarige coureur heeft het over de Col de l'Iseran: 12,9 kilometer à 7,5 procent, een berg van de buitencategorie. "Je rijdt eerder tegen je limiet aan en daar moet je zeker niet overheen gaan", aldus Kruijswijk.

NOS
Touretappe 19: de I'lseran (buitencategorie) ligt op 2.770 meter hoogte

"Iedere inspanning die je daar te veel doet, betaal je later terug. Het is zaak die klim te overleven, dan staat er nog een lastige slotklim (Montée de Tignes, van de eerste categorie, red.) op het programma." En ook de aankomst in Tignes ligt boven de 2.000 meter.

Zaterdag: de finale

"Lekker kort ritje, 130 kilometer...", zegt Kruijswijk sarcastisch. De twintigste rit, waarin de Tour vermoedelijk wordt beslist, is weliswaar kort, maar bepaald niet vlak. "Het gaat spannend blijven tot de laatste rit. Dit wordt de finale."

"De eerste beklimming (Cormet de Roselend, 19,9 km à 6%, red.) is vrij lastig. Dan gaan we richting de voet van Val Thorens. Dat gaat een strijd worden. Het wordt alles of niets voor een aantal renners", voorspelt de Jumbo-kopman.

NOS
Touretappe 20: een machtige aankomst bovenop Val Thorens (buitencategorie)

En eenmaal bovenop Val Thorens, die lange klim van ruim 33 kilometer van de buitencategorie, zal duidelijk zijn of Kruijswijk het podium in Parijs mag betreden. Maar op welke plaats kan hij eindigen? Zou hij de Ronde van Frankrijk misschien zelfs kunnen winnen?

"Ik weet niet of ik het kan", zegt hij diplomatiek. "Ik heb de afgelopen twee dagen laten zien dat ik met die jongens (de andere klassementsrenners, red.) meedoe. Ik hoop dat ik het niveau heb en dat zij net wat minder worden."

Kruijswijk kan zich, nu hij de derde week induikt, in ieder geval vasthouden aan het feit dat hij in de laatste week van een grote ronde steevast goed presteert. "Ik weet dat ik normaal in de derde week ook m'n niveau haal. Hopelijk kan ik daar de rest mee onder druk zetten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl