Inwoners van de Indiase deelstaat Bihar met de spullen die ze nog hebben AFP

Het dodental als gevolg van de moessonregens in Zuid-Azië is opgelopen tot meer dan 300. Het gebied wordt al meer dan een week geteisterd door hevige regenval waardoor overstromingen en aardverschuivingen zijn ontstaan.

De regen neemt af en het waterpeil begint weer te dalen in delen van India, Nepal en Bangladesh. Daarmee zijn de problemen voor de inwoners van de getroffen landen nog niet voorbij.

In de Indiase deelstaat Bihar worden nu ruim honderd doden gemeld. Dat zijn er veertig meer dan de regering van de deelstaat donderdag bekendmaakte.

In Bangladesh zijn meer dan 700.000 mensen geëvacueerd. Zeker vijf regio's lopen het risico op meer overstromingen, doordat het waterpeil van twee rivieren nog altijd stijgt. Er zijn in Bangladesh zeker 47 doden gevallen en er worden nog veel mensen vermist.

Geregeld veroorzaken overstromingen in Zuid-Azië veel doden. Hoe kan dat steeds gebeuren?

Waarom Zuid-Azië elk jaar overstroomt

De autoriteiten in Bangladesh hebben veel moeite om de mensen te bereiken die hulp nodig hebben. "Er zijn hulpgoederen, maar we hebben niet genoeg transportmiddelen om de afgelegen overstroomde gebieden te bereiken", zegt een regeringsfunctionaris van de regio Bogra in het noorden van Bangladesh.

De Europese Commissie stelt ruim 10 miljoen euro beschikbaar voor hulp. Daarvan is 1,5 miljoen bestemd voor slachtoffers in India en Bangladesh. Het geld is onder meer bedoeld voor drinkwater en sanitaire voorzieningen.

"Landen in het zuiden van Azië worden geconfronteerd met toenemend zware moessonperiodes", zegt Eurocommissaris Stylianides. "Daardoor is er in India en Bangladesh op grote schaal sprake van een humanitaire crisis."

STER reclame