NOS Sport

Geen wereldrecord, wel weer WK-goud voor snelle Peaty

Adam Peaty heeft met overmacht zijn wereldtitel op de 100 meter schoolslag geprolongeerd. Bij de WK zwemmen in het Zuid-Koreaanse Gwangju was de Britse zwemmer voor de derde keer op rij de snelste. Hij pakte het goud in 57,14.

Een snelle tijd, maar niet genoeg om zijn wereldrecord (56,88) van zondag in de halve finales te verbeteren. Desondanks was Peaty 1,32 seconde sneller dan de nummer twee, zijn landgenoot James Wilby (58,46).

De 24-jarige Peaty won in 2014 zijn eerste gouden medailles bij de Gemenebestspelen en de EK langebaan en geldt sindsdien als een fenomeen. Hij greep titel na titel en werd alleen op de kortebaan, waarbij de start en de keerpunten een grotere rol spelen, wel eens van het goud gehouden.

Overmacht

Tekenend voor zijn overmacht is zijn wereldrecord: met 56,88 bleef hij zondag als eerste onder de 57 seconden, terwijl geen enkele andere zwemmer ooit sneller was dan 58,00.

"Ik voelde iets meer druk", vertelde Peaty na de finale. "Ook al win ik, ik leer elke keer weer iets. Vandaag deed het ook iets meer pijn dan in de halve finales. Ik wil elke keer onder de 57 seconden zwemmen en dat ging toch best makkelijk."

Dressel pakt eerste wereldtitel op 50 vlinder

Caeleb Dressel veroverde de wereldtitel op de 50 meter vlinderslag. De 22-jarige Amerikaanse zwemmer hield de Rus Oleg Kostin ruim achter zich: 22,35 om 22,70. Dressel heeft al veertien wereldtitels, maar won nog nooit de 50 meter vlinderslag.

Eerste WK-goud voor Dressel op 50 vlinder

De Fransman Florent Manaudou won WK-goud in 2015 en de Brit Ben Proud in 2017, maar hij kwam er nu niet aan te pas (hij werd zevende in 23,01). Ook Europees kampioen Andrij Govorov (zesde) deed niet mee om de medailles.

Nicholas Santos uit Brazilië, die zilver pakte in 2015 en 2017 en twee keer de beste was op de WK kortebaan, legde beslag op het brons. Met zijn 39 jaar is hij de oudste medaillewinnaar uit de WK-geschiedenis.

Geen finaleplaats voor Brzoskowski en Guy

Maarten Brzoskowski greep, net als topfavoriet James Guy, naast een finaleplaats op de 200 meter vrije slag. In Gwangju eindigde Brzoskowski als laatste in 1.47,13, waarmee hij iets langzamer was dan in de series (1.47,06).

Dat betekent ook geen olympisch startbewijs voor Brzoskowski, want dan had hij bij de beste twaalf moeten eindigen.

"Het was alles of niets", vertelde Brzoskowski na afloop. "Vanochtend was ik al zo blij dat ik de halve finales had gehaald. Ik ben geen echte krachtpatser, dus ik moet het hebben van het laatste stuk, maar ik kon niet doorpakken. Ach, ik had niets te verliezen."

Ook verrassend was de uitschakeling van de Britse zwemmer James Guy. Hij eindigde in de halve finales als elfde (1.45,95), terwijl hij in de series nog de snelste tijd noteerde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl