Beelden van de pilotversie van de onderwijsgame
In samenwerking met
RTV Noord
NOS Nieuws

Techreus stopt 30.000 euro in onderwijsproject Groningse taal

Een taalproject om kinderen Gronings te leren heeft een bijdrage van 30.000 euro van Google Eemshaven gekregen. Met behulp van een app wil het Centrum Groninger Taal & Cultuur (CGTC) kinderen spelenderwijs enthousiast maken voor de streektaal.

Kopstubber, bragel en aaiberd: steeds minder Groningse kinderen weten wat die woorden betekenen (ragebol, slijk en ooievaar). En daar moet verandering in komen, vinden de medewerkers van taalproject Van Old noar Jong. Dus bedachten ze een onderwijsspel.

De afgelopen maanden is een eerste versie van het spel ontwikkeld. Met het geld van Google kan de app worden afgemaakt. De techreus stopt vaker geld in lokale initiatieven gericht op educatie, techniek en duurzaamheid.

Twintig Groningse dorpen

"De kinderen gaan er geen volwaardige sprekers van worden. Maar alles zit erin: luisteren, lezen, praten en ook een beetje schrijven", zegt initiatiefnemer en hoogleraar Nedersaksische/Groningse Taal en Cultuur Martijn Wieling. "En dat op een hele speelse manier, want het is een game."

De makers hebben aan Groningers gevraagd wat de belangrijkste woorden zijn die kinderen moeten leren. In de app worden verhaaltjes voorgelezen waarin die woorden verwerkt zitten. "Dan moeten de kinderen vervolgens het plaatje kiezen dat het beste bij het verhaaltje past", zegt Wieling.

Het CGTC hoopt de app in de loop van volgend jaar te lanceren. Uiteindelijk moet de app in ongeveer twintig Groningse dorpen worden gebruikt.

Advertentie via Ster.nl